aA
Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir „valstiečių“ deleguota Seimo pirmininkė Rima Baškienė šeštadienį Seime aptarė galimas apkaltas iš Seimo vicepirmininko pareigų atleistam socialdemokratui Mindaugui Basčiui bei „tvarkiečių“ atstovui parlamente Kęstučiui Pūkui.
Kęstutis Pūkas
Kęstutis Pūkas
© DELFI / Andrius Ufartas

„Kalbėjomės (…) dėl apkaltų Seimo nariams“, – BNS sakė G.Landsbergis, vėliau patvirtinęs turintis omenyje M. Bastį ir K. Pūką.

Konservatoriai penktadienį pranešė inicijavę apkaltą M. Basčiui po to, kai jis negavo leidimo dirbti su įslaptinta informacija dėl asmeninių ryšių su nusikalstamo pasaulio ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais.

Nors apkalta K. Pūkui dar nėra inicijuota, G.Landsbergis sako, kad konservatoriai palaikys abi apkaltas.

„Jeigu ir kita apkalta bus, tai mes ją irgi tikrai palaikysime, tiktai jai reikia suformuoti teisinį pagrindą“, – teigė G. Landsbergis.

R.Baškienės nuomone, Seime galėtų būti sudarytos laikinosios komisijos dėl abiejų parlamentarų apkaltų, nes jos padėtų atsakyti į kylančius klausimus dėl apkaltos reikalingumo.

Ji teigė, kad didžiausios Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos bendros pozicijos šiuo klausimu dar nėra.

„Frakcijoje tai aptarsime antradienį“, – sakė politikė.

M. Bastys turėjo trauktis iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) Seimo pirmininkui pateiktos medžiagos, kurioje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M. Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

K.Pūkas šią savaitę buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu. „Info TV“ pranešė, kad į televiziją kreipėsi vilnietė, kuri teigia pokalbyje dėl parlamentaro padėjėjos darbo sulaukusi K.Pūko siūlymo apsilankyti jo kambaryje Seimo viešbutyje, apžiūrėti miegamąjį ir pareiškimų, „kaip būtų smagu pasivolioti miegamojo lovoje“. Pasak žurnalistės, vilnietė pasakojo per pirmąjį pokalbį sulaukusi komentarų apie savo krūtinę ir kitų nederamų užuominų.

Konstitucinis Teismas vasarį yra paskelbęs, kad apkaltos procedūrą galima pradėti ir už nusikaltimus, kurie padaryti dar iki pradedant eiti atitinkamas pareigas, o dabartinė Seimo statuto redakcija apkalto galimybę nepagrįstai susiaurina.

Konservatoriai laikosi pozicijos, kad nepaisant Konstitucinio Teismo sprendimo Seimo statuto nuostatos dėl apkaltos galioja.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.