aA
Pietų Korėjos rinkimų institucija šeštadienį išreiškė nerimą dėl išaugusios įtampos tarp nušalintos prezidentės Park Geun-hye šalininkų ir oponentų. Penktadienį Pietų Korėjos Konstituciniam teismui nusprendus, kad prezidentė dėl korupcijos skandalo turi būti pašalinta iš posto, kilo smurtiniai susirėmimai su policija – žuvo trys žmonės ir dar daug kitų buvo sužeisti, informuoja „Deutsche Welle“.
Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye
Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye
© Reuters/Scanpix

Park Geun-hye tapo pirmąja demokratiškai išrinkta šalies vadove, priversta palikti postą dėl apkaltos. Šis teismo verdiktas vainikavo kelis mėnesius šalyje trukusį paralyžių ir neramumus, kai šimtai tūkstančių žmonių vis užplūsdavo miestų gatves, protestuodami dėl korupcijos skandalo. Dar viena šio skandalo auka tapo „Samsung“ konglomerato lyderis – jis atsidūrė kalėjime.

Penktadienio sprendimas privertė įtūžusius prezidentės šalininkus išeiti į Seulo gatves. Tuo tarpu opozicijos šalininkai ne vieną savaitę rinkosi į protestus ir reikalavo Park Geun-hye nušalinimo. Šiuo metu jie reikalauja, kad prezidentė būtų suimta ir patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

Policija šeštadienį ruošiasi dar didesnio masto protestams, tvyro didesnių riaušių rizika.

Nacionalinės rinkimų komisijos vadovas Kim Yong-deok sakė esąs susirūpinęs dėl „pernelyg įkaitusios aplinkos“ ir ragino visuomenę vengti konfliktų. Anot vadovo, išankstiniai prezidento rinkimai bus laisvi ir sąžiningi, juos ketinama surengti iki gegužės 9-osios dienos.