aA
2017 m. mirė sutuoktinis, kuris pergyveno savo sutuoktinę, nes ji mirė 2014 m. Bendra sutuoktinių nuosavybė buvo įteisinta tik vieno sutuoktinio vardu, t. y to, kuris pergyveno sutuoktinį. 2017 m. (jau po abiejų sutuoktinių mirties) bendras santuokoje įgytas turtas padalintas į dvi dalis ir pusė turto įregistruota ir anksčiau mirusios sutuoktinės vardu.
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar po mirties gali atitekti turtas?
© Shutterstock

Nei vienas, nei kitas sutuoktinis neturėjo pirmos, antros ir trečios eilės įpėdinių. Ar tai reiškia, kad visas turtas anksčiau mirusio sutuoktinio atiteko tik sutuoktinę pergyvenusiam sutuoktiniui. Ar gali anksčiau mirusios sutuoktinės pusės turto dalį paveldėti mirusiosios sesuo? Testamento nebuvo parašęs nė vienas iš sutuoktinių.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Remiantis Civilinio kodekso 5.11 straipsniu, paveldint pagal įstatymą įpėdiniai lygiomis dalimis yra:

1. pirmos eilės – palikėjo vaikai (tarp jų ir įvaikiai) ir palikėjo vaikai, gimę po jo mirties;

2. antros eilės – palikėjo tėvai (įtėviai), vaikaičiai;

3. trečios eilės – palikėjo seneliai tiek iš tėvo, tiek iš motinos pusės, palikėjo provaikaičiai;

4. ketvirtos eilės – palikėjo broliai ir seserys, proseneliai ir prosenelės tiek iš tėvo, tiek iš motinos pusės;

5. penktos eilės – palikėjo brolio ir sesers vaikai (sūnėnai ir dukterėčios), taip pat palikėjo tėvo ir motinos broliai ir seserys (dėdės ir tetos);

6. šeštos eilės – palikėjo tėvo ir motinos brolių ir seserų vaikai (pusbroliai ir pusseserės).

Civilinio kodekso CK 5.13 str. numatyta jog palikėją pergyvenęs sutuoktinis paveldi pagal įstatymą arba su pirmos ar antros eilės įpėdiniais (jeigu jų yra). Su pirmos eilės įpėdiniais jis paveldi vieną ketvirtadalį palikimo, jeigu įpėdinių ne daugiau kaip trys, neįskaitant sutuoktinio. Jeigu įpėdinių daugiau kaip trys, sutuoktinis paveldi lygiomis dalimis su kitais įpėdiniais. Jeigu sutuoktinis paveldi su antros eilės įpėdiniais, jam priklauso pusė palikimo.

Nesant pirmos ir antros eilės įpėdinių, sutuoktinis paveldi visą palikimą.

Rasa Vaičekauskytė
Rasa Vaičekauskytė
© Bendrovės archyvas

Šiuo atveju nesant pirmos ir antros eilės įpėdinių, visą anksčiau mirusios sutuoktinės turtą pagal įstatymą paveldėjo sutuoktinę pergyvenęs sutuoktinis. Pažymėtina, kad anksčiau mirusios sutuoktinės 1/2 turto dalį paveldėti mirusiosios sesuo būtų galėjusi tik tokiu atveju, jeigu palikėja tokią valią būtų išreiškusi testamente. Tačiau kadangi testamentas sudarytas nebuvo, visą anksčiau mirusios sutuoktinės turtą paveldėjo ją pergyvenęs sutuoktinis.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.