aA
Ūkio ministras, kandidatas į socialdemokratų partijos pirmininkus Mindaugas Sinkevičius sako už visas medžiokles, kuriose dalyvavo su savo tėvu įtakingu socialdemokratu Rimantu Sinkevičiumi, mokėjęs pats.
Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Iškilusį medžioklių klausimą M. Sinkevičius sieja su kandidatavimu į socialdemokratų partijos pirmininkus. „Matyt, mano dalyvavimas yra bandymas konkurentų ar kolegų rankomis nupiešti mane kaip nomenklatūrinį politiką, kurio didžiausios nuodėmės tos, kad jis turi politiką tėvą ir tai, kad turi medžiotojo bilietą“, – penktadienį DELFI konferencijoje kalbėjo M. Sinkevičius.

Kaip DELFI portale šią savaitę rašė apžvalgininkė Indrė Makaraitytė, Panevėžio urėdijos 2014 m. komercinių medžioklių etatiniai dalyviai – Rimantas Sinkevičius, socialdemokratas, tuomet – susisiekimo ministras, jo sūnus M. Sinkevičius bei būrys kitų socialdemokratų.

Anot I. Makaraitytės, dokumentai byloja, kad už tėvą ir sūnų Sinkevičius mokėjo ir verslininkas Darius Nedzinskas, ir dar vienos kelininkų įmonės – „Fegda“ – generalinis direktorius Arvydas Gribulis, taip pat „Alytaus energijos“, „Litesko“ filialo, vadovas Vytautas Čeponis. „Litesko“ vadovauja su „Icor Group“ susiję asmenys. Kalbintas D. Nedzinskas neigia, kad būtų mokėjęs už medžioklės dalyvius.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narės bei Seimo Antikorupcijos komisijos narės Ingrida Šimonytė ir Agnė Bilotaitė penktadienį kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Antikorupcijos komisiją dėl tėvo ir sūnaus Sinkevičių galimai supainiotų viešųjų ir privačių interesų.

Kreipimesi Seimo narės prašo išsiaiškinti, kas mokėjo už įtakingų socialdemokratų, tėvo ir sūnaus Sinkevičių, medžioklę ir ar nebuvo supainioti viešieji ir privatūs interesai. „Paskelbta informacija apie politikų ir tam tikrų verslo grupių atstovų nuolatinį bendravimą medžioklėse neprideda skaidrumo šių politikų veiklai ir kelia pernelyg rimtų klausimų, kad jie galėtų likti neatsakyti. Pirmiausia, neaišku, kas dengia tokių pramogų organizavimo išlaidas, ir ar politikai negauna nedeklaruotų dovanų. Tačiau dar svarbiau, kad visuomenė nežino, jog dėl tokių bendrų hobių yra daug erdvės interesų konfliktui, tad jo grėsmė turėtų būti deklaruota. Be to, kaistant aistroms dėl urėdijų reformos, reikia atsakymo, ar šis pasipriešinimas pokyčiams nėra „sumedžiotas“ kur nors užkulisiuose“, – teigė I. Šimonytė.

Seimo narės taip pat kreipsis į Antikorupcijos komisiją prašydamos išsiaiškinti, kokios komercinės medžioklės buvo organizuojamos 2015–2016 m. laikotarpiu, kas jose dalyvavo bei kas už jas mokėjo.

Susideda visi, sumoka vienas

„Visą laiką už savo pramogas, kokios jos bebūtų, moku pats, už nieką nesu mokėjęs ir niekas už mane nėra mokėjęs. Pasakysiu taip – medžioklė kaip užsiėmimas mitologizuojamas ta prasme, kad sukuriama aura, kad viskas sprendžiasi ir valstybė valdoma medžioklėse“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis aiškino esąs aktyvus žmogus – ne tik medžiojantis, bet ir slidinėjantis, žaidžiantis golfą ir tenisą, nardantis, bėgiojantis – taigi būdų daryti įtaką yra ir kitose vietose.

Buvęs Jonavos rajono meras aiškino vis dar atstovaujantis Jonavos krepšinio komandai. Krepšininkai ne kartą mokėjo už salės nuomą, pirko sportinę aprangą, kada iš visų surenkami pinigai, o kažkas vienas nuperka.

„Jei kažkas vienas sumokėjo už visus ir gavo čekį ar PVM sąskaitą faktūrą vieno asmens vardu, ar tai reiškia, kad kiti nemokėjo? Jeigu mes rytoj išgersime kavos ir susimokėsime per pusę tiek, kiek kas skolingas, o jūs pasiimsite čekį, po dienos galėsite sakyti, kad pavaišinau ministrą ir jis dabar papirktas ar kažkoks“, – dėstė M. Sinkevičius.

Jis tvirtino sukaupęs čekių, kurie įrodo atsiskaitymus už medžioklę. Pasak ūkio ministro, paprastai medžioklėje dalyvauja 20-30 žmonių, jai pasibaigus paskelbiama, kas kiek skolingas. Paprastai visi susideda ir vienas, kad būtų mažiau „lapelių ir čekelių“, sumoka. To žmogaus vardu ir išrašoma sąskaita.

Politikas įsitikinęs, kad po Seimo narių kreipimosi dėl medžioklių 2015-2016 m. nebus rasta jokių sąsajų – jis tuomet tebuvo meras ir buvo mažai kam įdomus.

Ūkio ministras taip pat paaiškino, kaip vyksta ir kiek kainuoja komercinė medžioklė. Ją galima užsisakyti internetu, pasikviesti kolegas ir draugus, jie susimoka ir pamedžioję važiuoja namo. Jei medžioklėje dalyvavai, bet nešaudei, turėsi mokėti apie 20-25 eurus, jei nušovei, mokestis priklausys nuo sumedžioto žvėries.

Nors M. Sinkevičius medžioklės bilietą turi seniai, bet dideliais trofėjais pasigirti negali – daugiausia nuo jo kulkos krito šernai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.