aA
Kol kas yra tik šnekos ir kaltinimai nebūtais dalykais – jei tik dėl tokių dalykų Lietuvoje yra problemų, tai tada Lietuva – klestinti šalis. Taip LRT RADIJUI sako Seimo narys Kęstutis Pūkas.
K. Pūkas
K. Pūkas
© R.Guigos nuotr.

Anot jo, kaltinimai seksualiniu priekabiavimu yra provokacija – rinkimai baigėsi ne taip, kaip kai kas norėjo, atėjo žmonės, norintys vykdyti pokyčius: „Aš priešų turiu sočiai. O kas darosi Kaune... Manau, kad Visvaldas Matijošaitis labai nepatenkintas, kad aš viešinu jo darbus.“

– Pone Pūkai, žiniasklaidoje rašoma, kad ne viena mergina kaltina jus seksualiniu priekabiavimu. Kaip pakomentuotumėte šią informaciją?

– Kaltinti galima, bet tuomet ta mergina turėtų atsirasti šalia ir įvyktų pokalbis. Tegul ji pasisako, kaip aš pažeidžiau kažkokias jos teises, peržengiau ribą. Tuomet būtų teisinga. O tai, kad kalbama arba ateina provokatoriai su kamera, žurnalistai ir pradeda kalbėti apie darbą, įrašo tai, provokuoja, klausia, – aš juk ir pajuokauti mėgstu, ir pašposyt, pokalbis vyksta. Tegul paima įrašą ir paklauso.

– Mergina sako, kad tuomet, kai bandė pas jus įsidarbinti, jūs kvietėte ją į Seimo viešbutį apžiūrėti miegamojo. Ar tikrai kvietėte, ar juokavote?

– Kalbant apie šią merginą, tai ji atėjo ir dievagojosi, kaip nori dirbti. Buvo ketvirtadienis, aš važiavau namo. Ji buvo mano kabinete gana ilgai, žiūrėjo, o aš jai sakiau, kad išvažiuoju. Išrašiau jai leidimą kitai dienai, daviau raktą nuo kabineto ir išvažiavome.

Kadangi pakeliui ir man nesunku tai padaryti, aš pavežiau ją. Dar užvažiavau į namus pasiimti tašės, o ji sako – noriu pažiūrėti, kaip čia jūs gyvenat. Sakau – einam, pažiūrėk, yra darbo kabinetas. Tai užėjome, pažiūrėjome, pasiėmiau tašę ir išvažiavome. Dabar mane kaltina, kad aš ją kažkur vežiau.

Nei ją kas grūdo į mašiną, nei jos prašė kas. Jei jau ateina kas dirbti kaip patikimas žmogus į tokį postą, tai nėra žmogus, paimtas iš gatvės. Ji ateina, nori dirbti, o aš pasižiūriu – nieko nepadaryta. Ateina su diktofonu... Jei žmogus ateina su diktofonu į darbą, tai tikslai yra kiti. Ir aš jai pasakiau – nieko čia nebus, jūs nieko nepadarėte, eikit, netrukdykit jūs manęs. Prisirašė sau tokių dalykų, o kas ją paskatino, aš nežinau.

– Istorijai pasirodžius žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, atsiranda daugiau merginų, kurios pasakoja apie nemalonius susidūrimus su jumis – neva pasakote kažką, dėl ko jos išsigąsta, jaučiasi nemaloniai. Ar realūs tokie pasisakymai apie jūsų elgesį, bendravimą su moterimis?

– Aš manau, kad niekada nebūnu grubus. Aš niekada nesudarau jokių sąlygų ir niekad nepažeidžiu jokių etikos dalykų. Jei kalbu su žmogumi ir man kyla klausimų, tai normalus dalykas yra pasiaiškinti, kadangi žmogus ateina dirbti į labai rimtą poziciją.

Aš turiu pažinti žmogų, pasitikėti juo. Turbūt neužtenka to, kad ateina, pasako „Labas“ ir pradeda dirbti. Jei nepriimu jo į darbą, tai mano sprendimas. O jei ji pyksta, kad jos nepriėmiau, tai ką dabar, reikia mane kaltinti? Kiekvienas pasirenka žmogų.

Partijose lengviau, ten yra partijos narių. Aš esu ne partija ir man sunku. Noriu priimti žmogų iš šalies – patikimą, tikrą, kad galėčiau dirbti.

– Prieš mūsų pokalbį sakėte, kad, jūsų nuomone, visa ši istorija yra provokacija. Ar numanote, kas gali organizuoti tokią provokaciją ir kodėl?

– Žinoma, numanau. Aš 13 metų dirbu prieš politinę korupciją. Rinkimai baigėsi ne taip, kaip kažkas norėjo. Atėjo nauji žmonės, norintys daryti pokyčius. Aš prie to prisidedu visu 100 proc. Mano pagrindinis darbas yra prieš politinę korupciją. Prieš tai, kad milijonas žmonių išvažiavo iš Lietuvos, kad kas trečias gyvena ties skurdo riba, kad kiti milijonus susikrovė nedirbdami. Vyriausybės programoje numatyti pokyčiai, kuriuos aš palaikysiu.

Aš turiu daug priešų. Paskaitykite svetainę „Kitokia Lietuva“, pažiūrėkite – šimtai dokumentų, apskundimai dėl milijonų vogimo, užklausos ir pan. Aš priešų turiu sočiai. O kas darosi Kaune... Manau, kad Visvaldas Matijošaitis labai nepatenkintas, kad aš viešinu jo darbus.

– V. Matijošaitis pareiškė, kad jūs esate Kauno gėda.

– Taip, jis yra papuošalas, o aš gėda, sutinku.

– Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad jums metami kaltinimai yra labai rimti ir teisėsauga turėtų sureaguoti. Kaip ketinate ginti savo garbę?

– Nematau, dėl ko gali būti kažkokių teisėsaugos veiksmų. O jei jų bus, tai ginsiu. Tačiau nemanau, kad tam yra precedentas. Kalbėjau apie tai su advokatu. Ta mergina čia nedirba, tik atėjo žmogus į pokalbį. Aš jai nepadariau blogo, nesiliečiau. [...] Gali būti kažkokių pajuokavimų, bet tai nėra kriminalas.

– Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad jūsų elgesį turėtų svarstyti Etikos komisija. Jei ši komisija pripažintų, kad sulaužėte Seimo nario priesaiką ar pasielgėte neetiškai, ką ketinate daryti?

– Aš atėjau čia dirbti, o ne lankstytis prieš kažkieno sugalvotus reiškinius. Seimo Etikos komisija tegul išnagrinėja, tegul pasako savo nuomonę ir tada bus kalbama toliau. Kol kas yra tik šnekos. Visa žiniasklaida atėjo šiandien ir neduoda man gyventi, kaltina nebūtais dalykais. Jei tik dėl tokių dalykų Lietuvoje yra problemų, tai tada Lietuva – klestinti šalis.

– Tačiau jūs suprantate, kad jums metami kaltinimai (nors juos sunku įrodyti) yra labai rimti, suduodantys skaudų smūgį jūsų reputacijai?

– Man skauda, bet čia ne pirmas kartas. Aš pasiruošęs viskam, esu kovotojas. Ir aš kovosiu ne prieš šiuos žaidimus, o eisiu su jais žaisti ir toliau kovosiu prieš korupciją. Ir kiek galėsiu, tiek savo žiniomis, galimybėmis padėsiu, kad Lietuvoje būtų geriau gyventi.

Mane nori susilpninti ten, kur manęs nesusilpnins. Tegul komisija aiškinasi, tegul kviečia žmones, tegul pasako, kur aš pasielgiau nepadoriai. O ateina provokatoriai... [...] Bet man reikia žmonių, turiu du laisvus etatus. Man reikia, kad padėtų, tikrai yra daug darbo, nespėju.

Reikia žmogaus, kuriuo aš pasitikėčiau, kuris suprastų, ką aš darau ir padėtų įgyvendinti tuos tikslus. Viskas parašyta pareigybės charakteristikoje, ką žmogus turi daryti. Man daugiau nieko nereikia.

www.lrt.lt