aA
Ketvirtadienį vykusiame Vyriausybės, Seimo valdybos, Seimo komitetų bei frakcijų atstovų posėdyje pristatyta Seimo pavasario sesijos darbų programa.
Linas Balsys
Linas Balsys
© DELFI / Domantas Pipas

Kai kurie programoje numatyti ir jau šį mėnesį į plenarinio posėdžio darbotvarkę ketinami įtraukti įstatymai ne tik nėra iki galo aptarti su visuomene, jie net nėra registruoti Seime, o tai reiškia, kad Seimo nariams atimta galimybė iš anksto susipažinti su konkrečiais siūlomų įstatymų pataisų tekstais.

Iš to, kaip buvo pristatyta Seimo pavasario sesijos darbų programa, akivaizdu, kad R. Karbauskio vadovaujamas „buldozeris“ priimant įstatymus vėl važiuos per ekspertų, įvairių specialistų nuomones ir pasiūlymus, ignoruodamas prašymus siekti dialogo, atvirų diskusijų visuomenėje ir bendro sutarimo.

Pavyzdžiui, jau kovo mėnesį planuojamas įstatymo pataisų dėl miškų urėdijų reformos pateikimas ir priėmimas, nors pataisų projektas taip pat dar net nėra įregistruotas. Tai reiškia, kad vėl viskas bus daroma paskubomis, ignoruojant visuomenės nuomonę ir atviras diskusijas. Seimas juk yra, visų pirma, politinių diskusijų ir argumentų pateikimo vieta, priimant įstatymus, o ne balsavimo mašina, tenkinanti atskirų oligarchų ar interesų grupių poreikius.

Nesuprantu, kam taip skubama. Galbūt „valstiečiams“ naudingiau, kad reikiami įstatymai tyliai, be didelio pasipriešinimo būtų „prastumiami“ be jokių diskusijų visuomenėje. Tokie politiniai „valstiečių“ žaidimai prasilenkia su demokratinės valstybės principais.