aA
Niujorke ir Vašingtone gausybė demonstrantų, daugiausia – raudonus drabužius vilkinčios moterys, Tarptautinę moters dieną protestavo prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo politiką moterų atžvilgiu.
Moterų teisių aktyvistų protestas
Moterų teisių aktyvistų protestas
© AFP / Scanpix

Neįprastai šiltą kovo 8-ąją Niujorko Centrinio parko pakraštyje, vos už dviejų kvartalų nuo D.Trumpo dangoraižio „Trump Tower“, kur yra jo verslo imperijos būstinė ir prabangus butas, į protestą susirinko apie 2 tūkst. žmonių.

Visur buvo gausybė raudonos spalvos: protesto dalyvės dėvėjo raudonas kepures, skareles arba paltus. Kai kurios protestuotojos buvo užsidėjusios rožines kepuraites, kokias turėjo ir sausį, iškart po D.Trumpo inauguracijos, Vašingtone surengto moterų maršo dalyvės.

Nuo pakylos palestiniečių kilmės amerikietė aktyvistė Linda Sarsour ir nemažai kitų bendruomenės aktyvisčių ragino susirinkusiąsias „nenustoti priešintis“ ir „likti motyvuotomis“.

Leidybos kompanijoje dirbanti Arielle Datz sakė pasiėmusi laisvą dieną, kad galėtų dalyvauti protestuose. Anot jos, aktyvisčių sakytos kalbos buvo „labai įkvepiančios“. Kovo 8-osios protestas JAV buvo pramintas „Diena be moterų“.

„Tikimės, kad tai netruks ketverius metus...tačiau laikysimės tiek, kiek reikės“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP apie D.Trumpo ketverių metų kadenciją.

Protestuose taip pat dalyvavo nemažai vyrų. Vienas iš dalyvių, Corey Ford, paskelbė savo nedidelėje kompanijoje išeiginę, kad galėtų prisijungti prie eisenos.

„50 procentų mūsų komandos – aštuoni darbuotojai, ir 50 procentų mūsų kompanijų vadovų yra moterys, – sakė jis. – Tai yra moterų demonstracija, o (akcija) prieš D.Trumpą yra tik jos dalis, o ne viskas.“

Tuo tarpu Vašingtone „Lafayette“ aikštėje netoli Baltųjų rūmų susirinkę keli šimtai protestuotojų nešėsi plakatus, smerkiančius D.Trumpo įsaką, kuriuo nutraukta JAV parama užsienio nepelno organizacijoms, pritariančioms abortams.

Minia skandavo šūkius „Donaldas Trumpas turi išeiti!“ ir „Šitaip atrodo demokratija!“.

55 metų kepėja dirbanti Susanne Lowen piktinosi prezidento planu susieti paramą užsienio organizacijoms su draudimu skleisti informaciją apie gimstamumo kontrolės priemones. Jos teigimu, tai yra „žiauru ir amoralu“.

Taip pat daug pykčio buvo nukreipta ir į D.Trumpo administracijos politiką kitose srityse.

Sheila Collins išvardijo daugybę priežasčių, kodėl dalyvauja proteste: pradedant D.Trumpo atsisakymu paviešinti savo mokesčių deklaracijas, baigiant prieštaringus jo kabineto narių pasisakymus, pavyzdžiui generalinio prokuroro Jeffo Sessionso ar būsto ir urbanistinės plėtros sekretoriaus Beno Carsono.

„Kasdien atsibundu su mintimi, kad „tai negali būti tikra“, – sakė 40 metų rinkodaros vadovė, mojavusi plakatu su užrašu „Mūsų kūnai, mūsų gyvybės, mūsų balsai“.

„Jie savo veiksmais kenkia mūsų demokratijai“, – sakė ji.

Miniai užplūdus „Lafayette“ parką, daugybė protestuotojų trumpam sustojo, kad nusifotografuotų Baltųjų rūmų fone.

Juodomis uniformomis vilkintys policijos pareigūnai ramiai stebėjo minią iš toliau. Kai kurie pareigūnai buvo ant dviračių.

Viena iš protesto dalyvių, 20-metė Tess Thapalia sakė, kad pagrindinė problema yra „reproducinės teisės“ politika.

„Tai yra mūsų kūnai. Ir mes sprendžiame, ką su jais daryti. Kai kas nors kitas sako, ką su jais daryti, yra tikrai gėdinga“, – sakė koledžo studentė iš Niujorko.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.