aA
Naujosios valdžios numatytos reformos ir pertvarkos turi būti profesionaliai paruoštos ir paaiškintos visuomenei, sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį su Seimo valdyba aptarusi būsimos pavasario sesijos darbus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Domantas Pipas

Pasak šalies vadovės, pertvarkos viešajame sektoriuje turi būti grįstos efektyvumu ir skaidrumu, o etatų mažinimas turi būti reformų pasekmė, bet ne siekiamybė. D. Grybauskaitė taip pat vylėsi, kad tokių įmonių kaip "Lietuvos geležinkeliai", Registrų centras ir miškų urėdijos pertvarka reikš "nomenklatūrinės valdymo epochos pabaigą".

"Būtina, kad Seimas dirbtų ne tik sutartinai, bet ir labai profesionaliai vadybine prasme. Tai reiškia, kad ir Vyriausybė turi ne tik žinoti arba norėti, bet ir gebėti paruošti reformas, įtikinti visuomenę ir pasiekti rezultatų", - po susitikimo su Seimo valdybos nariais sakė Prezidentė.

Prioritetiniais darbais Prezidentė taip pat įvardijo besidubliuojančių funkcijų atsisakymą viešajame sektoriuje, aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką, ribotų kadencijų įvedimą valstybės ir savivaldybės valdomų įmonių vadovams, tolesnį gynybos biudžeto didinimą ir investavimą ne tik į kariuomenę, bet ir į kibernetinį bei informacinį saugumą.

Šalies vadovės teigimu, valstybė taip pat privalo užtikrinti socialinių žmonių, visų pirma, - vaikų - saugumą, todėl turi būti tęsiama vaikų globos namų pertvarka, didesnis dėmesys turi būti skiriamas probleminėms šeimoms.

Prezidentė: aukštojo mokslo reforma pradedama atbulai

Vykdant aukštojo mokslo įstaigų tinklo pertvarką pirmiausiai reikia akcentuoti gerėsiančią studijų kokybę, o ne universitetų skaičiaus mažinimą, sako prezidentė D. Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, Lietuva pradeda ženkliai atsilikti aukštojo mokslo kokybės srityje tiek Europoje, tiek pasaulyje ir Vyriausybė šią problemą turėtų geriau paaiškinti visuomenei.

"Mes kol kas, atrodo, girdime reformos pristatymą iš antro galo", - po susitikimo su Seimo valdyba trečiadienį sakė prezidentė.

Šiuo metu Premjero sudaryta darbo grupė iki balandžio pabaigos turėtų įvertinti per 40 gautų siūlymų kaip valstybinės aukštosios mokyklos galėtų jungtis ar persitvarkyti. Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra minėjęs, kad po aukštojo mokslo įstaigų pertvarkos Lietuvoje būtų optimalu turėti 5 valstybinius universitetus, bet, visų pirma, pačios studijų įstaigos turėtų pasakyti, kaip joms geriausia persitvarkyti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.