aA
Virtuvės projektavimas – nesvarbu, ar naujos, ar tiesiog perstatote senąją – gali būti linksma, tačiau iššaukianti užduotis. Mūsų virtuvės planavimo gidas perves jus kritinėmis šio proceso stadijomis.
Galerijos planas
Galerijos planas
Pagrindinės koncepcijos

Kiekvienos geros virtuvės centre yra efektyvi darbo vieta. Norėdama sukurti tvirtą pagrindą savo projektui, apmąstykite šiuos faktorius:

Darbo trikampis. Pagrindinės virtuvės “dirbtuvės” – kriauklė, šaldytuvas, viryklė. Iš jų suformuokite trikampį. Trikampis matuojamas nuo kriauklės centro iki šaldytuvo centro ir viryklės centro.

Aštuonių metrų taisyklė. Maksimaliam efektyvumui, darbinio trikampio perimetras turėtų būti mažiausiai 3,6 m, tačiau ne daugiau nei 8 m. Kiekviena kraštinė turėtų būti mažiausiai 1,2 m ilgio, tačiau ne ilgesnė kaip 2,7 m. (Senesniuose žinynuose galite surasti septynių metrų taisyklę – jos principas tas pats, tačiau nebetinka naujiems didesniems namams.)

Darbo centras. Kitas pagrindines virtuvės funkcijas sugrupuokite į darbo centrus. Kepimo reikmenis saugokite prie orkaitės, valymo priemones – prie kriauklės, o užkandžius - prie mikrobanginės krosnelės.

Skaičiai, kuriuos reikia žinoti

Tai yra dydžio standartai, kurie tinka vidutinio ūgio ir sudėjimo žmogui. Labai aukšti ar žemi žmonės šiuos dydžius gali prisitaikyti atitinkamai. Tačiau atminkite, kad nukrypimas nuo standarto gali padidinti virtuvės kainą ir galite turėti sunkumų jį parduodami.

Vieta maisto ruošimui: mažiausiai 90 cm aukščio.

Orkaitės durelių nusileidimas: mažiausiai 37 cm nuo stalo viršaus.

Šaldytuvas: 37 cm nuo durelių pusės

Iki sieninių spintelių: 37-45 cm valymui

Mikrobangų krosnelei: (saugumo sumetimais) 45 cm nuo šalia esančių elektros prietaisų

Darbo stalai: mažiausiai 3,30 m ilgio ir ne mažiau 40 cm pločio.

Vieta paruošimui: 90 cm nuo vandens šaltinio

Baro aukštis: 70-110 cm

Vieta keliams valgymo vietoje: 30-60 cm

Taurių ir stiklinių lentynos: mažiausiai 15 cm aukščio

Atstumas nuo stalo iki sienos: 80-90 cm

Vieta saugojimui (virtuvėms, kurių bendras plotas ne mažesnis kaip 45 m2): 3,9 m pagrindinėms spintelėms ir 3,6 m sieninėms spintelėms.

Vieta saugojimui (didesnėms virtuvėms): 4,8 m pagrindinėms spintelėms ir 4,6 m sieninėms spintelėms.

Kriauklei: 60 cm iš vienos pusės ir 45 cm iš kitos.

Saugojimo strategijos

Nustatykite prioritetus. Kas dieną naudojamus daiktus laikykite lengviausiai prieinamose vietose.

Daiktus išdėliokite pagal svorį. sunkiausius dėkite į lentynas klubų ir pečių aukštyje,o lengvesnius – aukščiau.

Išnaudokite “neatrastas” erdves. Neišnaudotą erdvę paverskite vieta, tinkama padėti daiktams. Išnaudokite vietą tarp šaldytuvo ir sienos ir ten padėkite skardas kepimui. Tarpus tarp sienų išnaudokite lentynoms su knygomis apie maisto ruošimą.

Padalinkite erdves. Indaujoje instaliuokite specialius skirstytuvus, kad galėtumėte patogiai sutalpinti dangtelius, dubenis ir padėklus.

U raidės formos planas

U raidės formos planas

Nepaisant daugybės variacijų, virtuvės planai dažniausiai telpa į gražias konfigūracijas. Pateikiame keleto naudingiausių pavyzdžius.

U raidės formos planas

Šiame kilnojamame efektyviame plane paprastai kiekviena iš trijų pagrindinių dalių statoma prie atskiros sienos.

Pliusai: saugojimo ir darbo vietų išdėstymas iš trijų pusių maksimizuoja efektyvumą, o galinė grindų dalis užtikrina, kad “eismas” nesutrukdys darbo trikampiui.

Minusai: tai nėra geriausia vieta pasilinksminimams ar keliems virėjams vienoje virtuvėje.

Kiti variantai: U formos raidės virtuvei reikia mažiausiai 240x240 cm erdvės; mažesnėje virtuvėje neliktų vietos 1,2 m darbo vietai viduryje.

Siekiant maksimalaus efektyvumo didelėje virtuvėje, darbo vieta turėtų būti sumontuota kaip sala, atskirai.

L raidės formos planas

L raidės formos plano virtuvėje dvi darbo vietos patalpinamos prie vienos

L raidės formos planas

sienos, o kita – prie gretimos.

Pliusai: toks išdėstymas efektyvesnis, jei taupote erdvę, ypač jei pagrindinės darbo vieta išdėstyta prie vingio.

Minusai: netinka mažoms virtuvėms. Reikalinga pakankamai vietos tarp dviejų darbo vietų, kurios yra prie tos pačios sienos – mažiausiai 1,2 m.

Kiti variantai: svarbiausia tinkamai sutvarkyti darbo vietas: darbas turėtų vykti tokia eilės tvarka – nuo šaldytuvo link kriauklės prie viryklės ir link patiekimo. Vieta, esanti priešingoje pusėje nuo L vingio, puikiausiai tinka valgymui.

Salos planas

Salos planas

Salos planas išsiskiria atskirai stovinčia darbo vieta, į kurią įeina arba kriauklė, arba viryklė.

Pliusai: šis planas geriausiai tinka didelėms virtuvėms, kuriose išdėsčius darbo vietas trikampiu palei sienas, darbinis trikampis neatitiktų aštuonių metrų taisyklės.

Minusai: toks planas netinka virtuvėms, kuriose dvi darbo vietos turi būti prie priešingų sienų.

Kiti variantai: iš visų salos pusių turi būti ne mažiau kaip 105-120 cm. Didelėje virtuvėje sala yra patogus išdėstymas ypatingiems prietaisams, tokiems kaip daržovių kapoklė, marmurinis paviršius pyragų minkymui ir t.t. Mažoje virtuvėje galima įsirengti mobilią salą – vežimėlį ant ratų. Tai jums leis naudotis papildoma erdve tose vietose, kur tuo momentu reikės.

Jei saloje taip pat yra ir vieta, skirta valgymui, ją projektuokite kuo toliau nuo viryklės.

Pusiasalio variantas

Kai vienas salos kraštas yra pristumtas prie sienos ar spintelių eilės, gauname pusiasalio planą. Pusiasalio virtuvėje įmanomas salos judamumas, tačiau nereikia tiek daug erdvės.

Viryklė ir kriauklė taip pat puikiai gali būti išdėstytos pusiasalyje – kriauklę įmontuoti viduryje nėra sudėtinga tinkamai sutvarkius vandentiekį ir kanalizaciją.

Kaip ir saloje, pusiasalyje virėjas būna atsisukęs į gretimą kambarį, o ne į sieną. Paruošus valgį, pusiasalis gali tapti ir užkandžių baru arba bufetu, atskiriančiu virtuvę nuo kambario.

Galerijos planas

Paralelios sienos žymi galerijos stiliaus planą.

Pliusai: galerijos tipo virtuvės kompaktiškas planas idealiai tinka

Galerijos planas

mažoms erdvėms. Paralelios sienos virėjui leidžia lengvai judėti nuo vienos darbo vietos prie kitos.

Minusai: didžiausiais trūkumas – darbo trikampis, kuris tampa judėjimo zona, nebent būna uždarytos durys. Taip pat blogai tai, kad nėra vietos susirinkti vaikams ar svečiams.

Kiti variantai: suplanuokite mažiausiai 1,2 m erdvės tarp priešingų stalų. Siekiant maksimalaus efektyvumo, sustatykite kriauklę ir šaldytuvą prie vienos sienos, o viryklę įmontuokite priešingoje sienoje per jų vidurį.

Vienos sienos planas

Vienos sienos planas dažniausiai sutinkamas sodybose ir mažuose butuose.

Pliusai: sutaupoma labai daug erdvės.

Minusai: toks planas mažiausiai efektyvus šeimininkei. Dėl to, kad dažniausiai kiekviename gale yra durys, dažna problema yra pašalinių vaikščiojimas.

Kiti variantai: planas pasitvirtina geriausiai, kai centre yra kriauklė, o šone – šaldytuvas ir viryklė.

Jei leidžia erdvė, iš kiekvienos kriauklės pusės palikite po 1,2 m.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.