aA
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad šiemet tikrai nebus įgyvendinti ketinimai pereiti prie pradinio ugdymo nuo šešerių metų.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

"Turi būti parengta teisinė bazė, priimta įstatymo nuostata ir tada parengus mokymo programas tas sprendimas pasiektų mokyklas", - antradienį atvykusį į Seimo Socialdemokratų partijos frakciją J. Petrauskienė.

Pasak ministrės, reikia parengti, adaptuoti mokymo programas, siekiant įvesti šį sprendimą.

"Tai turi būti pritaikyta pagal vaiko amžių, pagal vaiko raidą, nes skirtumas tarp penkiamečio, šešiamečio ir septynmečio yra. Ką rodo tarptautiniai tyrimai, ką rodo praktika, suteikus galimybę anksčiau pradėti mokyklą, daugelis tų vaikų pasiekia ir geresnių mokymosi rezultatų, bet tai negali būti daroma be išimties, neatsižvelgiant į vaiko brandą, į vaiko raidą, bet tokią galimybę sudaryti tikrai yra galima", - žurnalistams sakė ministrė.

Jos teigimu, vaiko pasiruošimą eiti į mokyklą vertintų specialistai. "Visame pasaulyje, taip kaip ir Lietuvoje, vertina specialistai - pedagogai, psichologai ir šiandien einant į mokyklą atliekami testai", - sakė J. Petrauskienė.

Ji nesiėmė pasakyti, kiek kainuotų reforma, tačiau mano, kad nereikia nieko kurti naujo, o reikia pertvarkyti, adaptuoti tas programas naujai sistemai.

Kaip jau skelbta, sistemą, kaip bus pereinama prie pradinio mokymo nuo šešerių metų, Vyriausybė planuoja parengti dar šiemet, o naujoves visiems moksleiviams ir abiturientams - kitąmet. Tai numatyta Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane.

Modelį, kaip turėtų būti pereita prie priešmokyklinio ugdymo nuo penkerių, o pradinio - nuo šešerių metų, ketinama parengti iki šių metų galo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.