aA
Jau antras šiais metais Druskininkų savivaldybės tarybos narys atsisako mandato. Pagal Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą išrinktas Andrius Mosiejus traukiasi iš aktyvios politikos, kaip pats teigia, „nematydamas jokios realios galimybės įgyvendinti įstatyme jam, kaip vietos savivaldos tarybos nariui, nustatytas pareigas“.
Andrius Mosiejus
Andrius Mosiejus
© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

64 metų dailininkas ir pedagogas A. Mosiejus yra dirbęs pirmosios kadencijos Druskininkų savivaldybės taryboje ir nostalgiškai prisimena, kaip tuomet „Sąjūdžio“ iškelti ir druskininkiečių išrinkti tarybos nariai sugebėjo tartis ir rasti geriausius sprendimus konstruktyviose diskusijose. Dabar, pasak A. Mosiejaus, neliko jokio bendro pozicijos ir opozicijos darbo, tik nuolatinės patyčios ir opozicijos atstovų žeminimas.

Pastaruosius porą metų, po 2015 m. rinkimų, po kiekvieno savivaldybės tarybos posėdžio jis teigia besijaučiantis prislėgtas ir negali nė pagalvoti apie kūrybą. Dėl A. Mosiejaus politinės veikos, jo teigimu, nukentėjo ir visa jo vadovaujama dailininkų asociacija „3X“, vienijanti daugumą profesionalių Druskininkų dailininkų.

Pernai lapkritį asociacijos „3X“ buvo paprašyta nuo gruodžio 1 d. išsikraustyti iš porą dešimtmečių veikusios Mažosios galerijos patalpų, priklausančių Druskininkų savivaldybei. Tuomet oficialiai teigta, neva skubiai vyti lauk dailininkus prireikė, nes pastatą ketinama rekonstruoti, bet per 3 mėnesius jokie darbai jame taip ir neprasidėjo.

Paklaustas ar dėl savo veiklos savivaldybės tarybos opozicijoje nepatiria spaudimo dirbdamas dailės mokytoju Druskininkų „Ryto“ gimnazijoje, A. Mosiejus sakė, kad ir ten jam teko nemalonių patirčių, nes mokyklai vadovauja žmonės, kandidatavę R. Malinausko sąraše, tačiau nenorintis šia tema daug kalbėti ir dar labiau aštrinti santykių.

Šiemet tapytojas ketina surengti Druskininkuose jo 65-mečiui skirtą parodą ir iki jos dar sukurti naujų darbų, kuriuos galėtų parodyti.

„Kadangi darbas Druskininkų savivaldybės taryboje yra iš esmės paralyžiuotas dėl autoritarinių Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko vadovavimo veiksmų, kai net savivaldybės tarybos opozicija negali užimti Kontrolės komiteto, Etikos ir Antikorupcijos komisijų pirmininkų pareigų, priskirtų jai pagal imperatyvias Vietos savivaldos įstatymo normas. Opozicijai priklausantys tarybos nariai patiria nuolatinį spaudimą, žeminimą ir menkinimą prieš visuomenę, į išsakančius kitokią nuomonę žiūrima kaip į baisiausią priešą. Todėl tolesnis tarybos nario pareigų ėjimas būtų apsimestinis ir desperatiškas bandymas realizuoti Vietos savivaldos įstatymo numatytus savivaldos principus, kuriuos tiek savivaldybės tarybos dauguma, tiek pats Druskininkų savivaldybės meras akivaizdžiai ir ciniškai ignoruoja. Manau, kad demokratijos pagrindas yra diskusija, skirtingų nuomonių kovoje ieškant optimalaus varianto“, – teigia savo rašte Vyriausiajai rinkimų komisijai A. Mosiejus.

VRK panaikinus A. Mosiejaus Druskininkų savivaldybės tarybos nario mandatą, jį turėtų pakeisti kitas 2015 m. savivaldos rinkimų TS-LKD sąraše įrašytas vietos politikas – skulptorius Antanas Balkė. Pastarasis turi senų sąskaitų su meru R. Malinausku, nes po atleidimo iš darbo Druskininkų savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriuje su vietos valdžia ilgai bylinėjosi teismuose, o per tą laiką kone demonstratyviai buvo nuardyta Druskininkų Šv. Jokūbo gatvės skvere stovėjusi A. Balkės skulptūra „Legenda“.

Kurorto dailininkai tuomet rengė protesto akcijas dėl „Legendos“ išsaugojimo, juos užtarė Lietuvos dailininkų sąjunga, bet Druskininkų savivaldybė pastatė A. Balkės kūrinio vietoje dailininko Tado Gutausko „Svetingumo vartus“.

A. Mosiejus yra jau antrasis šiais metais Druskininkų savivaldybės tarybos nario mandato atsisakantis opozicijos atstovas. Sausio 20 d. iš kurorto savivaldybės tarybos pasitraukė pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą išrinktas Valdas Trinkūnas. Taryboje jie abu priklausė tai pačiai opozicija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.