aA
Kaip reaguojate, kai pamatote aukštyn kojomis apverstą vaiko kambarį? Mašinytės, kaladėlės, kojinės, pieštukai - viskas suversta kartu...O juk dažniausiai tai mūsų pačių klaida - paprasčiausiai neteisingai suplanuojama žaislų vieta. Kaip sudėti vaiko žaislus, kad jam būtų paprasta ir patogu juos tvarkyti?
vaiko kambarys
vaiko kambarys
1. Padarykite taip, kad būtų paprasčiau padėti, bet sunkiau ištraukti.

Pagrindinė efektyvaus vaikų daiktų tvarkymo taisyklė? Sudėkite daiktus taip, kad juos būtų lengviau padėti, nei ištraukti.

Pavyzdžiui, knygas su paveikslėliais saugokite kaip bylas. Vaikas jas peržvelgia, išsirenka ir lengvai padeda atgal. Palyginkite šią sistemą su atviromis knygų lentynomis, kai vienu pirščiuku vaikas gali išversti visą lentyną. Sutelkite pastangas ne į daikto padėjimą, o į jo ištraukimą.

2. Tvarkykite nuo viršaus iki apačios.

Mėgindama įsijausti į savo vaiko poziciją, pradėkite tvarkyti nuo kambario apačios ir kilkite aukštyn. Dažniausiai naudojami žaislai ir daiktai turėtų gulėti apatinėse lentynose, apatiniuose stalčiuose arba ant grindų. Aukštesni lygiai turi būti skirti rečiausiai naudojamiems daiktams.

Dirbant nuo apačios link viršaus, mylimiausias meškiukas sėdi mažame foteliuke ant grindų, o močiutės dovanoti ryškiaspalviai meškinai – 2 metrų aukščio kabinamoje lentynoje.

3. Žymėkite, žymėkite, žymėkite.

vaiko kambarys

Etiketės gali išgelbėti visą dieną! Sukurkite paprasčiausias grafines etiketes. Kojinių, marškinėlių, lėlių ar kaladėlių paveiksliukai vaikui gali padėti prisiminti, kur kokie daiktai yra. Lavinkite vaiko skaitymo įgūdžius ir ant paveikslėlių didelėmis raidėmis užrašykite daikto pavadinimą.

Klijuokite etiketes visur: stalčių viduje ir išorėje, ant lentynų kraštų, batų dėžučių, knygų lentynų. Žaiskite žaidimą, kad žaislų dėliojimas į jų atvaizdais pažymėtas vietas taptų įdomiu užsiėmimu.

4. Išugdykite kasdieninio tvarkymosi įprotį.

Įprastinis vertimas ir prievarta tvarkytis kambarį gali vaiką erzinti ir pykdyti. Jų kambarys tvarkingas, jie žaidžia ir staiga jis vėl tampa netvarkingas!

Padėkite vaikui sustabdyti šį ciklą ir išugdykite tvarkymosi įpročius, juos įtraukdami į šeimos dienotvarkę. “Rytinis tvarkymasis” – vaikas išlygina lovos užtiesalą, ant lovos sudeda dekoratyvines pagalvėles ir vakarykščius drabužius sudeda į skalbinių dėžę. “Vakarinė tvarka” – apsirengti naktiniais drabužėliais ir į vietas sudėti žaislus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.