aA
Lietuvoje yra du šimtai piliečių, kurie grafoje "gyvenamoji vieta" užrašę vienintelį žodį "Lietuva". Su jais rinkimų organizatoriams kyla problemų, nes jiems neįmanoma įteikti rinkėjų pažymėjimų, be to, dalis jų apskritai neįrašomi į rinkėjų sąrašus.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Bet yra ir piliečių, kurie gyvena toje pačioje vietoje daugybę metų, ten ir registruoti, per kiekvienus rinkimus eina balsuoti, o į rinkėjų sąrašus vis vien nepatenka. Beveik per kiekvienus rinkimus atsiranda po kelis šimtus žmonių, nepatenkintų, jog jie nebuvo įtraukti į rinkėjų sąrašus. Netikslūs rinkėjų sąrašai papiktina piliečius, kuriems ne vis vien, kas bus išrinkti į Seimą ir atstovaus rinkėjams, kokios politinės jėgos formuos Vyriausybę.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas paaiškino: "Sunkumų kyla su tais piliečiais, kurių negalima rasti pagal paskutinį jų nurodytą adresą, tokių yra apie 96 tūkstančiai. Ir visus juos mes prašome kuo skubiau kreiptis į savo rinkimų apylinkes, kad juos būtų galima įrašyti į rinkėjų sąrašus. Problemų kyla ir dėl įvairių netikėtumų. Tarkime, neseniai buvo koreguojamos ribos tarp Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono ir maždaug 350 žmonių atsidūrė dviprasmiškoje situacijoje. Teko tikslinti, kam visgi - miestui, ar rajonui jie priklauso".

Z.Vaigauskas taip pat pažymėjo, kad ir kaip ten būtų, klaidų bei nesusipratimų skaičius kasmet ženkliai mažėja, taip pat mažėja ir žmonių, negaunančių rinkėjų pažymėjimų. Prieš dešimt metų pažymėjimus pavykdavo įteikti 80-čiai proc. rinkėjų, dabar - 96 proc., - kalbėjo Z.Vaigauskas.

Migracijos departamento specialistai mano, kad tiksliausius rinkėjų sąrašus galima parengti pagal Respublikinio adresų biuro duomenis.

Rinkėjų pažymėjimai, kuriuose nurodyti piliečių pavardės, gyvenamoji vieta ir rinkimų apylinkės adresas, turėjo būti išplatinti iki rugsėjo 18 dienos. Jeigu iki šiol piliečiai negavo rinkėjų pažymėjimų, jie turi kreiptis į apylinkės rinkimų komisiją, kur iki rugsėjo 27 dienos bus tikslinami rinkėjų sąrašai. Asmenys, pagal registraciją priklausantys rinkimų apylinkei, tačiau neįtraukti į rinkėjų sąrašus, rinkimų dieną galės būti papildomai įtraukti į sąrašus. Tačiau jų balsavimo biuletenių nebus galima mesti į balsadėžes, o jie bus užantspauduoti specialiuose vokuose.

"Labiausiai turi susirūpinti tie rinkėjai, kurių pasuose nėra registracijos spaudo. Nes jeigu jie iki rugsėjo 27 dienos nesikreips į rinkimų apylinkę, kurios teritorijoje gyvena, savo balsavimo teisės spalio 8-ąją realizuoti negalės", - dėstė Z.Vaigauskas.

Veidas