aA
Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas Valstybės sekretoriumi skirti naftos milžinės „Exxon Mobil“ vadovą Rexą Tillersoną sukėlė nemažai nerimo Baltijos šalyse dėl šio turtuolio ryšių su Rusija. Tačiau JAV Senate trečiadienį kandidatas į JAV diplomatijos vadovo postą palankiai pasisakė dėl būtinybės ginti Baltijos šalis.
D. Trumpo pasirinktas kandidatas: Rusija kelia grėsmę ir jai reikia parodyti jėgą
© AP / Scanpix

JAV Kongresas šią savaitę pradėjo mažiausiai devynių kandidatų užimti postus išrinktojo prezidento D. Trumpo administracijoje tvirtinimo maratoną. Labiausiai laukta 64 metų R. Tillersono, naftos milžinės „ExxonMobil“ vadovo prisistatymo.

Dėl savo glaudžių verslo ryšių su Rusija ir 2013 metais jam įteikto V. Putino ordino R. Tillersonas vertinamas gana prieštaringai. Senato salėje R. Tillersonui skaitant prisistatymo pranešimą netgi pasirodė protestuotojai, kurie vėliau buvo išvesti.

Po R. Tillersono pasisakymo JAV senatoriai apipylė jį klausimais, kurių dauguma buvo susiję su Rusija. R. Tillersonas pripažino, kad Rusija kelia grėsmę, jis taip pat tikino remiantis papildomas sankcijas Rusijai ir netgi Magnickio įstatymą, tačiau, anot R. Tillersono, JAV taip pat turėtų blaiviai vertinti santykius su Kremliumi.

„Rusija šiandien kelia grėsmę, tačiau ji nėra nenuspėjama, kai plečia savo interesus. Mums reikia atviro ir nuoširdaus dialogo su Rusija dėl šios šalies ambicijų, tam, kad žinotume, kaip mums elgtis. Rusija įsiveržė į Ukrainą, užgrobė Krymą – tai nėra Rusijos teritorija, Rusija parėmė Sirijos pajėgas, kurios grubiai pažeidžia karo teisę. Mūsų NATO sąjungininkai yra teisūs nerimaudami dėl Rusijos“, – pareiškė R. Tillersonas.

„Mes turime būti tvirti gindami Amerikos ir jos sąjungininkų interesus. Rusija turi žinoti, kad mes atsakingai žiūrėsime į savo įsipareigojimus sąjungininkams, o ir pati Rusija turi atsakyti už savo veiksmus“, – perspėjimą pridūrė kandidatas.

Dar sykį paklaustas ką mano apie Rusijos veiksmus 2014 metais prieš Ukrainą, R. Tillersonas pripažino, kad Krymo aneksija pažeidžia tarptautinę tvarką, teisę ir buvo nelegali.

Vienam senatoriui pasiteiravus, ką jis būtų daręs JAV Valstybės sektoriaus vietoje 2014 metais, R. Tillersonas pabrėžė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą visiems buvo staigmena, tačiau jis būtų rekomendavęs Ukrainai sutelkti kariuomenę ir neleisti Rusijai žengti tolyn.

„JAV turėjo paremti Ukrainą ginklais ir suteikti žvalgybą iš oro. Rusija būtų supratusi tai, kaip galingą atsaką“, – pareiškė R. Tillersonas. Galiausiai jis taip pat pripažino remiantis JAV administracijos pastangas stiprinti Baltijos šalių gynybą karinėmis priemonėmis.

Norint patvirtinti R. Tillersono kandidatūrą reikia paprastos daugumos – 51 senatoriaus iš 100 – palaikymo. Respublikonams Senate priklauso 52 mandatai. Jei du ar daugiau jų atstovų atsisakytų palaikyti vieną ar kitą kandidatą, D.Trumpo išrinktiesiems prireiktų kelių demokratų palaikymo balsų.

D. Trumpo kandidatas į valstybės sekretorius užsipuolė Kiniją

Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Rexas Tillersonas trečiadienį per jo kandidatūrą turinčio patvirtinti Senato posėdį užsipuolė Kiniją ir pareiškė, kad ši Azijos valstybė siekia „tik savo tikslų“ ir pakankamai neprisidėjo prie Šiaurės Korėjos pažabojimo.

Kinija jau įrodė norinti veikti viena, siekti tik savo tikslų, kurie kartais prieštarauja Amerikos interesams. Privalome užsiimti tuo, ką matome, o ne tuo, ko tikimės“, – sakė R. Tillersonas JAV Senato posėdyje.

„Ji nebuvo patikimas partneris ir nepasinaudojo savo visa įtaka Šiaurės Korėjai pažaboti“, – pridūrė jis. Pekinas yra artimas Pchenjano sąjungininkas, kuris laikomas itin svarbiu partneriu siekiant pažaboti šios nevaldomos valstybės branduolinę veiklą.

Tačiau buvęs naftos kompanijos „ExxonMobil“ vadovas sakė, kad nesutarimai su Pekinu dėl kai kurių problemų neturėtų sutrukdyti „produktyviam bendradarbiavimui“ kitais klausimais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.