aA
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI sakė esantis tikras, kad jau pavasario sesijoje Seimas patvirtins jo siūlomą alkoholio vartojimo mažinimo priemonių komplektą. Tarp siūlomų naujovių – ir griežtesnės baudos už alkoholio vartojimą viešose vietose ar neblaivaus asmens pasirodymą viešai, įžeidžiant žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę.
Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys, Petras Gražulis
Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys, Petras Gražulis
© DELFI / Domantas Pipas

Šios idėjos pradininkas – buvęs vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas. Jo vadovavimo laikotarpiu nuskambėjo siūlymas baudas už minėtus pažeidimus trigubinti. Dabar maksimali bausmė už pirmą tokį pažeidimą siekia 30 eurų, ją siūloma didinti iki 100 eurų. Pakartotinis pažeidimas užtrauktų baudą iki 200 eurų.

Nors buvo siūloma pakeitimą pradėti taikyti dar nuo 2017 m. sausio, Seimo kanceliarijos Teisės departamentas pateikė išvadas šių planų atsisakyti. Lapkričio mėnesį registruotas projektas kol kas nėra nepriimtas.

Tiesa, R. Karbauskis aiškina, kad greičiausiai jie bus priversti jį įgalinti visai kitame kontekste.

Pripažino, kad galimybių deramai nubausti trūksta

„Turėtų būti priimtas sprendimas, kuris jau yra įsigaliojęs dalyje savivaldybių (pavyzdžiui, Šiaulių rajono), kad viešuose kultūros ir sporto renginiuose draudžiama pardavinėti alkoholį ir ateiti į juos apsvaigus. Tokiu atveju reikia labai aiškių sankcijų kas bus, jei žmogus vis dėlto eis į tokius renginius neblaivus ir trikdys žmonių poilsį“, – įžvelgė politikas.

Jo teigimu, dabar situacija yra tokia, kad policijos rėmėjai ir pareigūnai tiesiog įspėja neblaivius žmones. Bet jei nutiktų piktybinis atvejis, pripažino R. Karbauskis, pritrūktų teisinių galimybių, kad būtų skirta derama bauda.

„Manau, kad kompleksiškai žiūrint į visą alkoholio kontrolės sistemą, kuri bus pateikta Seimo pavasario sesijoje, – ir specializuotos parduotuvės, ir renginiai, ir reklamos draudimas, ir taip toliau, manau, turėtų būti ir tai (dėl neblaivaus asmens pasirodymo viešoje vietoje, įžeidžiant žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę – DELFI) išnagrinėta. Nemanau, kad dabar reikia skubėti su kai kuriais sprendimais. Geriau viską kompleksiškai pergalvoti ir tada priimti“, – sakė Valstiečių ir žaliųjų lyderis.

Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis
© DELFI / Andrius Ufartas

Į renginius nebeis tik „pagerti“: bauda lauks ir naujametinę naktį

Paklaustas, ar įžvelgtų galimybę didinti baudas už aptariamą elgesį, R. Karbauskis dvejojo, ar tai – geriausias būdas panašaus pobūdžio pažeidimų išvengti. Pasak politiko, labiausiai drausmina bausmės neišvengiamumas.

„Neišvengiamybė yra daug svarbesnis dalykas – kad tu tikrai gausi baudą, kad ir mažesnę, jei taip padarysi. Didžiulėmis baudomis mes neatgrasysime, reikia tiesiog įvesti tvarką, kuri netoleruotų to, kad žmonės renginiuose būna išgėrę. Dabar daugelis jų ir yra tokie, kad einama ten tiesiog „pagerti“. Ateityje to nebebus. Ir Vilniuje, ir Kaune, ir bet kuriame kitame mieste. Kad galima nusipirkti alkoholio, šalia vaikšto vaikai, tai netrukus bus istorija“, – teigė R. Karbauskis.

Jo teigimu, tos pačios taisyklės galiotų ir per šventes, ir Naujųjų metų išvakarėse.

„Jei žmogus, pažeidęs viešąją tvarką, atėjęs išgėręs ar su alkoholiu rankose į kažkokį renginį, šventę naujametinę tikrai sulauks bausmės, atitinkamai prieš antrą kartą taip darydamas pagalvos“, – auklėjimu žadėjo užsiimti politikas.

Festivalyje 7 metus nematė rūkančio žmogaus

R. Karbauskis kaip sėkmingą to pavyzdį nurodė festivalį „Naisių vasara“. Pirmus metus jį organizuodamas politikas esą sulaukė pastabos, kad nėra numatyta rūkymo zonų, tačiau siūliusiems atkirto, kad jam atrodo, kad jų ir nereikės ir, pasakoja, buvo teisus.

„Kai žmonės yra blaivūs, jie labai aiškiai supranta, kad rūkyti šalia vaikų, šeimų negalima. Jei tokia būtinybė yra, jie nueina kažkur į šoną, susiranda kokią vietą, kur nesukurtų problemų kitiems. Bet jei būtų žmonės išgėrę tokiame renginyje, jie elgtųsi neadekvačiai. Per 7 metus festivalyje nemačiau rūkančio žmogaus, nors žinau, kad yra tokių, kurie rūko. Mūsų žmonės yra kultūringi, išsilavinę, bet protą labai dažnai sumaišo alkoholis“, – tikino politikas.

Jo teigimu, kai masė žmonių laikosi tam tikros taisyklės, vienas ar kitas asmuo, kuris norėtų ateiti ir elgtis kitaip, iškrenta iš konteksto.

„Lygiai tas pats su važinėjimu be teisės vairuoti pažymėjimo, išgėrusiais vairuotojais. Yra tokių pavyzdžių Lietuvoje, kur policija už galvos imasi, kaip neveikia niekas. Šioje vietoje mums reikia galvoti, kaip visa visuomene keistųsi“, – ragino R. Karbauskis.

Pokyčiai – jau kitų metų pradžioje

Politikas įsitikinęs, kad pakitimus dėl alkoholio vartojimo gali pavykti priimti jau kitų metų pradžioje.

„Aš esu tikras, kad visa sistema – kompleksinis įstatymų paketas – bus priimtas. Jaučiu tai dėl to, kad dabar priiminėjame sprendimą dėl alkoholio akcizų ir apie 90, jei neklystu, Seimo narių pasisakė už. Politinės valios Seimas turi pakankamai, tie įstatymų projektai dabar turi būti paruošti, pavasario sesijoje, aš manau, bus priiminėjami“, – sakė jis.

Tačiau R. Karbauskis žadėjo ir kad bus pasirūpinta pereinamuoju laikotarpiu, kad žmonės suprastų pokyčius, prie jų priprastų. Tiesa, politikas įspėjo, kad kai kurie pakeitimai įsigalios iš karto, tačiau jų nekonkretizavo.

Baudų didinimą vertina kritiškai

Tuo metu naujasis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas DELFI sakė nesantis matęs panašaus įstatymo projekto dėl bausmių griežtinimo neblaiviems pasirodžiusiems ir visuomenės dorovę pažeidusiems asmenims, tad aiškino galintis pasidalinti tik asmenine savo nuomone.

„Nuobaudų didinimas kažkuria prasme, bendrai, teoriškai kurį laiką veikia žmones, tačiau, iš esmės, taip pačių geriausių teigiamų rezultatų nepasieksime. Visada sakau, kad, pirma, turi būti atsakomybės neišvengiamumas, jei žmogus padaro pažeidimą, o jau vėliau kalbame apie nuobaudos dydį“, – tikino jis.

E. Misiūnas sutiko, kad nuobaudos už pastaruosius pažeidimus nėra didelės, tačiau jis siūlė įvertinti, ar tikrai žala visuomenei tuo pažeidimu padaroma tokia, kad galėtume taikyti 100 eurų siekiančias baudas.

Eimutis Misiūnas
Eimutis Misiūnas
© DELFI / Karolina Pansevič

Paaiškino, ką baudžia, o ko ne

Jis taip pat pastebėjo, kad neretai už panašius nusižengimus baudžiami tie asmenys, kurie nelabai ką ir gali mokėti, tad ir padidinus baudas tiesiog nebus iš ko jų išieškoti.

„Padorūs žmonės, turinys ir pajamas, labai retai „papuola“ pagal panašius straipsnius. Todėl nuobaudų padidinimas rezultato neduos, tik eilinį kartą bus parašyta, kad naujoji Vyriausybė siekia sugriežtinti nuobaudas, bet, iš tikrųjų, poveikio didelio ir nebūtų“, – dėstė E. Misiūnas.

Jo teigimu, tikrai negalima kalbėti ir apie tai, kad prie tiesiog neblaivaus asmens šiam ramiai einant gatve bus prieinama, skiriamos baudos, organizuojami pėsčiųjų reidai ar panašiai.

„Pavartojęs alkoholio žmogus turi teisę pareiti namo. Kaip ten bebūtų, bet jei jis kavinėje ar pas draugą išgėrė, nors ir eina per dvi plyteles kiek svyruodamas, viskas tvarkoje. Nėra už ką jo bausti. Mes kalbame apie pasirodymą neblaiviam, kai jis nesugeba eiti, griūva, stojasi, vėl griūva. Jau tuomet mes šnekame, kad asmuo pažeidžia visuomenės dorovės normas. Teismai, nagrinėdami skundus, vadovaujasi būtent tuo principu“, – su teismų praktika supažindino ministras.

Neblaivus – nuo 0,41 prom. girtumo

Tuo metu VRM Viešojo saugumo politikos departamento atstovai DELFI yra sakę, kad sprendimas trigubai didinti baudas už šį pažeidimą priimtas siekiant sumažinti alkoholio vartojimą.

„Siekiama atgrasyti asmenis nuo administracinio nusižengimo darymo ir paveikti administracinius nusižengimus padariusius asmenis, kad jie laikytųsi įstatymų ir vėl nedarytų pažeidimų“, – dėstė jie.

Kaip rašoma VRM pateiktame komentare, administracinės atsakomybės sugriežtinimas už alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose, kaip alkoholio prieinamumo mažinimo priemonė, numatytas 2016 metų veiksmų alkoholio vartojimo problemoms spręsti plane.

„Už šį nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą, kuris pagal pasikėsinimo objektą iš esmės artimas ANK 484 straipsnyje numatytam administraciniam nusižengimui (kėsinamasi į moralės ir pagarbos vieni kitiems principais pagrįstas bendrąsias viešo elgesio taisykles, egzistuojančias visuomenėje), nustatyta kelis kartus didesnė bauda, t. y. nuo trisdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų, o už tokios veikos padarymą pakartotinai – nuo vieno šimto keturiasdešimt iki dviejų šimtų keturiasdešimt eurų“, – rašė jie.

Šiuo metu už tokius pažeidimus baudžiama nuo 14 iki 30, pakartotinai – nuo 30 iki 90 eurų.

Neblaiviu laikomas asmuo, kuriam nustatytas 0,41 ir daugiau promilių girtumas. Tačiau tai – tik vienas iš pažeidimo sudėties elementų, dar turi kilti ir pasekmės, t. y. būti įžeista žmogaus garbė ir orumas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.