aA
Japonijos premjeras Shinzo Abe pirmadienį Havajuose padėjo vainikus karių kapinėse ir prie memorialo žuvusiems japonams, o antradienį turi apsilankyti vietoje, kur 1941 metais įvyko bombardavimas, įtraukęs Jungtines Valstijas į Antrąjį pasaulinį karą.
Japonijos premjeras atvyko į Havajus istorinio vizito Perl Harbore
© Reuters / Scanpix

Sh. Abe atskrido į Jungtinę Perl Harboro-Hickamo bazę ir nuvyko į Nacionalines memorialines Ramiojo vandenyno regiono kapines, kur padėjo vainiką. Šiose kapinėse netoli Honolulu centro palaidotus žuvusius JAV karius jis pagerbė tylos minute.

Tada premjeras nuvyko prie netoliese esančio memorialo devyniems berniukams ir vyrams, kurie žuvo JAV karinio jūrų laivyno povandeniniam laivui 2001 metais susidūrus su jų mokomuoju žvejybiniu laivu „Ehime Maru“. Čia jis taip pat padėjo vainiką ir nulenkė galvą.

Antradienį Sh. Abe taps pirmuoju Japonijos premjeru, aplankiusiu memorialą jūreiviams ir jūrų pėstininkams, žuvusiems per Perl Harboro užpuolimą.

Šešeri metai po Japonijos kapituliavimo Antrajame pasauliniame kare Perl Harbore apsilankė tuometinis Japonijos lyderis Shigeru Yoshida, bet tada dar nebuvo pastatytas „USS Arizona“ memorialas.

Antradienį šis memorialas bus uždarytas visuomenei. Sh. Abe jį aplankys drauge su JAV prezidentu Baracku Obama, kuris su šeima atostogauja Havajuose.

Šio apsilankymo svarba abiem šalims, kurios per dešimtmečius po brutalaus konflikto transformavosi į artimas sąjungininkes, yra labiau simbolinė. Tuo pačiu metu reikšminga tai, kad JAV ir Japonijos santykiai šį tašką pasiekė tik per daugiau kaip 70 metų.

Sh. Abe per vizitą neatsiprašys dėl Japonijos atakos, anksčiau šį mėnesį sakė vyriausybės atstovas.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga nurodė, kad vizito tikslas yra „pagerbti kare žuvusius žmones, o ne pateikti atsiprašymą“.

Šis vizitas vyksta šeši mėnesiai po to, kai B. Obama tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, apsilankiusiu Hirošimoje dėl žmonių, kurie žuvo amerikiečiams per Antrąjį pasaulinį karą numetus atominę bombą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.