aA
Vokietijoje pirmadienį buvo garsiau raginama po mirties pagerbti lenką vairuotoją, kurio veiksmai, kaip manoma, išgelbėjo daug žmonių gyvybių per išpuolį prieš kalėdinę mugę Berlyne.
Vokietija gedi po teroristinio išpuolio Berlyne
Vokietija gedi po teroristinio išpuolio Berlyne
© Sipa/Scanpix

Iki pirmadienio popietės daugiau kaip 33 tūkst. žmonių buvo pasirašę tinklapyje Change.org paskelbtą peticiją, kuria reikalaujama, kad prezidentas Joachimas Gauckas skirtų Lenkijos piliečiui Lukaszui Urbanu Vokietijos Federacinės Respublikos ordiną „Už nuopelnus“ – aukščiausią šalies civilinį apdovanojimą.

Opozicinės Žaliųjų partijos įstatymų leidėjas Omidas Nouripouras irgi paragino užsienio reikalų ministrą Franką-Walterį Steinmeierį, kad L.Urbanui būtų skirtas šis apdovanojimas.

Pasak policijos, L.Urbanas buvo nušautas įtariamo džihadisto tunisiečio Aniso Amri tuojau po to, kai šis užpuolikas gruodžio 19 dieną nukreipė lenko vairuotą 40 tonų sunkvežimį į žmones, susirinkusius vienoje Berlyno kalėdinėje mugėje.

Per šį išpuolį žuvo 12 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti, bet tyrėjai įsitikinę, kad L.Urbano veiksmai leido išvengti dar didesnės tragedijos, nes vairuotojas, grumdamasis su A.Amri, sugriebė vairą ir nukreipė mašiną tolyn nuo minios.

Change.org peticijoje sakoma, kad „pagal naujausius pranešimus, skrodimo duomenys rodo, kad jis grūmėsi su užpuoliku, buvo sunkiai sužeistas ir galiausiai jo nužudytas“.

„Šie jo herojiški veiksmai tikriausiai išgelbėjo daug gyvybių. ... Dėl tokios drąsos jis nusipelnė aukščiausio Vokietijos apdovanojimo“, – nurodoma kreipimesi.

Manoma, kad A.Amri paėmė L.Urbaną įkaitu likus kelioms valandoms iki atakos. Pasak tyrėjų, užpuolikas vairavo lenko sunkvežimį, o L.Urbanas buvo priverstas sėdėti keleivio krėsle, kur galiausiai ir buvo rastas negyvas, su šautine žaizda.

Po kruvino išpuolio A.Amri pabėgo ir buvo ieškomas per visoje Europoje paskelbtas gaudynes. Galiausiai įtariamasis po keturių dienų buvo nušautas Italijos policijos Milane, kai pradėjo šaudyti į pareigūnus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.