aA
Kongo Demokratinėje Respublikoje neramioje Šiaurės Kivu provincijoje praeitą savaitgalį buvo nužudyti mažiausiai 22 civiliai gyventojai, pranešė vienas vietos pareigūnas.
Kongo Demokratinėje Respublikoje per naują smurto bangą žuvo 22 civiliai gyventojai
© Reuters/Scanpix

Skerdynės vyko Eringečio miestelyje, esančiame už 55 kilometrų į šiaurę nuo regiono centro Benio. Pastarajame smurto banga nusinešė jau daugiau nei 700 civilių gyvybių, sakė regiono administratorius Amisi Kalonda (Amisis Kalonda), dėl naujausio smurto kaltinantis Ugandos sukilėlius.

Pasak A.Kalondos, į miestą šeštadienio popietę įsiveržė Ugandos sukilėlių Jungtinės demokratinės pajėgos (ADF), terorizuojančios minimą sritį pastaruosius du dešimtmečius.

„ADF ir vėl atnešė gedulą Eringečiui ir jo apylinkių žmonėms, – sakė pareigūnas, kalbėjęs iš Šiaurės Kivu provincijos Gomos, naujienų agentūrai AFP. – Vakar jie nužudė 10 civilių gyventojų. Dar dvylika kūnų buvo rasta (sekmadienį) aplinkinėse gyvenvietėse“.

„Nusikaltimo būdas visada yra tas pats“, – kalbėjo A.Kalonada ir pridūrė, kad aukos buvo nužudytos peiliais arba mačetėmis.

Per pastaruosius dvejus metus Benio regione buvo nužudyta šimtai civilių gyventojų – dauguma jų buvo mirtinai užkapoti.

Kongo pareigūnai dėl šių išpuolių kaltina ADF, tačiau remiantis kelių ekspertų ataskaitomis, dėl šių išpuolių gali būti atsakingos ir kitos grupuotės, net ir kai kurie pačios Kongo kariuomenės elementai.

Kongo kariuomenės atstovas patvirtino, kad buvo įvykdytas išpuolis ir pridūrė, jog kariuomenės pajėgos „nužudė keturis ADF sukilėlius“, tačiau „žuvusių civilių skaičius yra labai, labai didelis“.

Vietos pilietinės grupės vadovas Teddy Kataliki (Tedis Katalikis) taip pat nurodė, kad žuvo 22 žmonės.

„Vakar buvo rasta 10 civilių gyventojų kūnų, o šiandien – dar 12“, – sakė jis ir pridūrė, kad skaičiai yra negalutiniai.

Pasak T.Kataliki, dar vienas toks išpuolis sekmadienio vakarą buvo įvykdytas toliau į pietus esančiame Oičos mieste.

Kariuomenės atstovas patvirtino, kad kariai dalyvavo operacijoje tame rajone, tačiau daugiau detalių nepateikė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.