aA
„Viešai kurstė smurtauti bei fiziškai susidoroti su musulmonais dėl tautybės, skleidė nepakančią nuomonę apie pabėgėlius – viešai tyčiojosi, juos niekino, skleidė neapykantą jiems kaip žmonių grupei“, – po dviejų komentarų internete tokių kaltinimų policijoje sulaukė vienas smulkusis Kėdainių verslininkas.
Abdulas Basiras Yoususi
Abdulas Basiras Yoususi
© DELFI / Domantas Pipas

Ir šie kaltinimai buvo pagrįsti, konstatavo teismas, vyrą pripažinęs kaltu dėl neapykantos kurstymo viešoje erdvėje – baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Henryta Gerdvilė nutarė, kad nuteistasis privalo į valstybės biudžetą sumokėti 20 MGL (753,20 eurų) baudą.

Kėdainiškis buvo nuteistas už tai, kad dar liepos 18 ir 19 d. viename interneto portale parašė du komentarus – juose vyras ragino pabėgėlį Abdulą Basirą Yoususį, kuris Lietuvoje sulaukė prieglobsčio, grąžinti atgal į Afganistaną, o su visais musulmonais – susidoroti, juos sudeginti.

Komentarus skaitytojas parašė prie straipsnio, kuriame buvo pasakojama, kad Basiras yra musulmonas, o ne katalikas, kaip teigė išvažiuodamas iš gimtinės – jis ne kartą buvo nurodęs, jog priverstas sprukti nuo teroristų, priklausančių radikaliam musulmonų Talibano judėjimui, persekiojimo.

Ši žinia pribloškė kėdainiškį, kuris net du vakarus iš eilės parašė komentarus. Juos pastebėjo Europos Žmogaus teisių fondas, kurio atstovai kreipėsi į policiją.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui į policiją iškviestas komentarus rašęs vyras iš karto pripažino kaltę ir jau apgailestavo dėl tokio savo poelgio.

„Šiuo metu suprantu, kad tai, ką parašiau, yra per daug žiauriai parašyta, bet tuo metu mane buvo apėmęs toks pyktis, kad mūsų Lietuva priima tuos pabėgėlius, o jie taip negražiai su mumis – lietuviais ir mūsų Lietuva pasielgia, – aiškino baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Rašydamas komentarus nenorėjau įžeisti musulmonų tikėjimo, iš tikrųjų net nesusimąsčiau, kad tai yra nukreipta prieš visuomenės grupę ir yra visuomeniškai reikšmingas. Pasisakydamas buvau apimtas neapykantos Basirui ir jo šeimai.“

Nors komentare ragino musulmonus deginti, policijoje vyras jau tokių savo žodžių išsižadėjo – esą tai tebuvo tik grubiai išsakyta nuomonė. „Nesu nusiteikęs prieš pabėgėlius, musulmonų tikėjimo ar arabų rasės asmenis, kurie persikėlė gyventi į Europą“, – tikino jis.

„Mano komentarai buvo daugiau apimto spontaniško pykčio išsireiškimas, o ne vienokios ar kitokios valios išreiškimas susidoroti su kitataučiais – kurstyti nieko nenorėjau ir dėl tokių savo veiksmų labai gailiuosi“, – policijoje apgailestavo kėdainiškis.

Teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis gailisi, tačiau pažymėjo, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras pažeidė įstatymo saugoma vertybę – žmonių lygiateisiškumą.

„Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje įtvirtintas draudimas pagrįstas Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnio 4 dalies nuostata, pagal kurią laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija“, – pabrėžė teismas.

Pasak jo, nusikalstamos veikos buvo padarytos viešais pareiškimais plačiam neapibrėžtam žmonių ratui, nukreiptais prieš žmonių grupę dėl tautybės. „Veikos pasižymi kraštutinumu, jų diskriminacinis pobūdis akivaizdus“, – pažymėjo teisėja.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.