aA
Didžiausios grėsmės stabilumui pasaulyje 2017 m. yra rinkimai Europoje ir naujo JAV prezidento Donaldo Trumpo užsienio politika.
D. Trumpas, V. Putinas
D. Trumpas, V. Putinas
© Reuters/Scanpix

Taip rašo naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi kasmetine apklausa „Pesimisto žinynas“, kurioje dalyvavo 146 analitikai, ekonomistai ir strategai.

„JAV ir Europa, dešimtmečiais buvusios politinio stabilumo bastionais, šiuo metu eksportuoja politines rizikas į likusias pasaulio dalis“, – rašoma straipsnyje.

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos, D. Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose, šiemet sukrėtusi geopolitinę padangę, – tėra dveji spąstai, kurie gali laukti investuotojų, na o politinis neapibrėžtumas iš šalių su neišsivysčiusia ekonomika perteka į labiau ekonomiškai išsivysčiusias šalis.

„Bloomberg“ vardina grėsmes, kurios kelia nerimą ekspertams, komponuoja jas pagal geografinius požymius. Taigi, analitikų nuomone, artimiausiais metais Europoje didžiausią grėsmę kels keleri rinkimai Europoje, taip pat ir Prancūzijoje bei Vokietijoje. Daugiausia nerimo respondentams kelia Graikija ir Lenkija.

Kai kurie analitikai neatmeta galimybės, kad Italijoje kils vyriausybės krizė. „Išsamesnė respondentų atsakymų analizė parodė, kad daugelis iš jų ruošiasi galimiems išankstiniams rinkimams Didžiojoje Britanijoje“, – pabrėžia agentūra.

„Bloomberg“ nuomone, Prancūzijoje 2017 m. prezidento rinkimus laimės Marine le Pen. Vokietijoje rinkimus laimės Angela Merkel. Italijoje populistinio judėjimo „Penkios žvaigždės“ lyderis Beppe Grillo ateis į valdžią ir paskatins surengti referendumą dėl pakartotinio Italijos lyros įvedimo. Jungtinėje Karalystėje diskusijoms apie „Brexit“ įgyvendinimą įgavus konkretumo, Theresa May aplenks kandidatus, besilaikančius griežtesnės linijos dėl „Brexit“. Graikijoje tęsis ekonominė krizė, bet šį kartą finansinės paramos nenumatoma.

Antroje vietoje pagal pasaulinių grėsmių lygį ekspertai įvardino naujo JAV prezidento D. Trumpo užsienio politiką. 38 proc. analitikų būsimo Baltųjų Rūmų vadovo galimi veiksmai atrodo pavojingiausias veiksnys.

Neseniai D. Trumpą pripažino „didžiausia grėsme pasaulio ekonomikai“. Tai parodė klientų apklausa, kurią atliko analizės centras „Oxford Economics“.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino užsienio politika yra trečioje vietoje tarp grėsmių – tokią nuomonę išsakė beveik 60 proc. apklaustųjų, na o Kremliaus veiksmus pagrindine rizika pasaulio stabilumui įvardino tik 16 proc. respondentų.

Apie 40 proc. ekspertų prie pagrindinių ateinančių metų grėsmių priskyrė „Brexit“, apie 22 proc. – pasaulinį kibernetinį karą, apie 15 proc. – valdžios pasikeitimą Kinijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.