aA
Demokratijos veikimu nepatenkinti daugiau kaip pusė šalies gyventojų, rodo visuomenės nuomonės apklausa.
Apklausa: demokratijos veikimu nepatenkinti daugiau kaip pusė šalies gyventojų
© DELFI / Tomas Vinickas


Naujienų agentūros ELTA užsakymu spalio 25-lapkričio 4 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, spalį daugiau kaip pusė, arba 55 proc., apklaustų 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų buvo nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija, o 38 proc. respondentų buvo patenkinti demokratija Lietuvoje. Nuomonės neturėjo ar į šį klausimą neatsakė 7 proc. respondentų.

Patenkintų demokratijos veikimu Lietuvoje nei per paskutinį mėnesį, nei lyginant su respondentų atsakymais prieš metus (2015 metų spalį) gyventojų dalis nepakito.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, kiek daugiau patenkintos moterys, jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis (per 1 000 eurų per mėnesį), vadovai, specialistai ir tarnautojai bei besimokantis jaunimas, dešiniųjų politinių pažiūrų gyventojai.

Dažniau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyrai, vyresni kaip 50 metų žmonės, gyvenantys kaime ir mažesniuose miestuose, respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 600 eurų), pensininkai, bedarbiai, darbininkai bei ūkininkai, lenkų tautybės gyventojai.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau už kitus patenkinti dviejų partijų rinkėjai: per šių metų Seimo rinkimus balsavę už Liberalų sąjūdį (61 proc. patenkinti demokratijos veikimu) bei už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (48 proc.).

Labiausiai demokratijos padėtimi šalyje nepatenkinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (88 proc. iš jų tuo nepatenkinti), partijos „Tvarka ir teisingumas“ (67 proc.), Darbo partijos (62 proc.) bei Lietuvos socialdemokratų partijos (59 proc.) rinkėjai.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.