aA
Velionio Kubos lyderio Fidelio Castro kremuotų palaikų pelenai sekmadienį buvo atvežti į kapines rytiniame Santjago de Kubos mieste, jo vadovautos revoliucijos lopšyje, šaliai žengiant į naują epochą be dešimtmečius jai vadovavusio komunistinio veikėjo.
F. Castro laidotuvės
F. Castro laidotuvės
© AP / Scanpix

Per ceremoniją, vainikuojančią savaitę trukusį atsisveikinimą su F.Castro, paženklintą masinių mitingų, nuaidėjo 21 pabūklo salvės, o katafalką tempiantis džipas atvežė kedro medienos urną su pelenais į Šv.Ifigenijos kapines. Prie jų susirinkusi minia skandavo „Viva Fidel!“ (Tegyvuoja Fidelis!)

F.Castro, miręs lapkričio 25 dieną, būdamas 90 metų, buvo palaidotas per „paprastą“ ceremoniją netoli XIX amžiaus nepriklausomybės didvyrio Jose Marti mauzoliejaus, sakė šalies prezidentas ir Fidelio jaunesnis brolis Raulis Castro.

Pati laidotuvių ceremoniją vyko nedalyvaujant žiūrovams.

Kuboje palaidotas F. Castro
© Reuters/Scanpix

Rengė gedulo mitingus F. Castro pagerbti

Santjago mieste sekmadienį vyko gedulo mitingas ilgamečiam Kubos lyderiui F. Castro pagerbti, informuoja BBC. Į ceremoniją Revoliucijos aikštėje susirinko dešimtys tūkstančių kubiečių, taip pat pasaulio šalių lyderiai

F. Castro brolis, dabartinis šalies lyderis, Raulis Castro pažadėjo gerbti socialistinius principus ir revoliucijos siekius, kuriuos gynė F. Castro, miręs lapkričio 25 dieną. Jis taip pat paskelbė, kad Kuboje gatvės nebus vadinamos jo velionio brolio garbei, F. Castro nebus statomi paminklai, nes jo brolis visada siekė vengti asmenybės kulto apraiškų.

"Revoliucijos lyderis smarkiai priešinosi asmenybės kulto apraiškoms", - sakė R. Castro.

Susirinkusieji aikštėje skandavo lozungus "Aš- Fidelis", "Šlovė Fideliui".

Dalyviai į mitingą atėjo su nacionalinėmis bei Liepos 26-osios judėjimo vėliavomis.

Mitingą pradėjo Kubos lyderis R. Castro. Pagerbti F. Castro taip pat atvyko Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega, Bolivijos prezidentas Evo Moralesas ir du buvę Brazilijos prezidentai - Luizas Inacio Lula da Silva ir Dilma Rousseff.

Urna su F. Castro pelenais bus palaidota sekmadienį Santa Ifigenijos kapinėse, esančiose Kubos Santjago mieste. Čia ji atkeliavo šeštadienį po keturias dienas trukusios kelionės iš šalies sostinės Havanos.

Santjago mieste taip pat vyksta gedulo mitingas F. Castro pagerbti. Į ceremoniją Revoliucijos aikštėje susirinko dešimtys tūkstančių kubiečių, taip pat pasaulio šalių lyderiai.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.