aA
Stebint Teisingumo ministro parinkimo procedūrą kyla klausimas, kokio ministro mes ieškome.
Aloyzas Sakalas
Aloyzas Sakalas
© DELFI / Tomas Vinickas

Ar tokio, kuris visados sako tik tiesą nepaisydamas reakcijos nei iš partinių bosų ir net iš pačios Daukanto aikštės? Ar tokio, kurio skelbiama tiesa ir vykdomas teisingumas būtų suformuluoti niekada neklystančių Daukanto aikštės šeimininkų?

Visiškai pateisinama, kai kandidatas į ministrus yra išbrokuojamas dėl nustatytų jo ryšių su kriminaliniu pasauliu ar dėl akivaizdaus melo gelbėjant savo kailį nuo tarnybinių nemalonumų. Bet sunku suprasti, kodėl netinka būti Teisingumo ministru ilgametis Seimo Teisės komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, kurio vienintelė nuodėmė, tai prieš keletą metų nežymiai viršytas greitis jam vairuojant automobilį, nors gerai žinoma, jog niekados neviršija greičio tiktai pėstieji.

J. Sabatauskas tada pasielgė kaip ir kiekvienas doras pilietis: sumokėjo administracinę baudą ir atsiprašė policijos pareigūnų. Bet ne dėl administracinės baudos jis buvo išbrokuotas, o dėl to, kad nebuvo pakankamai ...jaunas. O šis faktas vertas rimtų apmąstymų.

Pradėkime nuo to, kad dar 2012 metais formuojant Ministrų kabinetą J. Sabatauskas buvo kandidatu į Teisingumo ministro postą. Bet buvo ir kitas kandidatas – J. Bernatonis, kuris buvo mielesnis Prezidentei dėl savo veiklos LR Prezidento rinkimų kampanijos metu. Jis ir tapo ministru.

J. Sabatauskas tapo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku ir, tik pamanykite, išdrįso siūlyti Seimui įstatymą apribojantį prezidentės galias skiriant teisėtvarkos pareigūnus. Negana to, J.Sabatauskas dar pradėjo domėtis prezidentūros turimų specialių tarnybų pažymų kilme.

To jau buvo per daug ir J. Sabatauskas tapo nepatikimu ir nepageidautinu prezidentūrai asmeniu.

Bet už ką oficialiai jį išbrokuoti, jei jis neturi net tokių nuodėmių, kaip J. Bernatonio proteguojamas kandidatas J.Pagojus? Kad gimė tremtyje, kad nebuvo nei komjaunuoliu ar TSKP nariu? Netinka.

Beliko neatremiamas trūkumas –amžius. Šį akivaizdų trūkumą ir paskelbė Prezidentūra paskirtojo Ministro pirmininko lūpomis. Taip jau yra Lietuvoje. Ministru negali būti, nes tau jau 58 metai, o Respublikos Prezidentu gali, nors tau jau per 60 metų.

Stebina mane ir LSDP vadovybės pozicija šiuo klausimu. Ji, užuot mūru stojusi ginti savo bičiulį, lengvai susitaikė su J. Sabatausko išbrokavimu, O tai tik pabrėžia sudėtingą padėtų socialdemokratų partijoje po žiauriai pralaimėtų rinkimų.

Atrodo, kad partijos viršūnės nebegali vadovauti, o apačios nebenori tokio vadovavimo. Bet tai kito straipsnio objektas.

Atsakau į antraštėje iškeltą klausimą: Teisingumo ministru gali būti tik toks asmuo, kuris priimdamas sprendimą atidžiai stebi JE Respublikos Prezidentės veido išraišką