aA
Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas telefonu kalbėjosi su Taivano prezidente. Taip jis sulaužė nuo 1979-ųjų, kai buvo nutraukti oficialūs abiejų šalių santykiai, galiojančią JAV politikos nuostatą, praneša BBC.
D. Trumpas sulaužė JAV politikos nuostatą pasikalbėjęs su Taivano prezidente, Kinija pareiškė protestą
© Vida Press

Pasak D. Trumpo pereinamojo laikotarpio komandos, telefoninio pokalbio metu išrinktasis JAV prezidentas ir Tsai Ing-wen aptarė dvišalius ekonominius, politinius ir saugumo ryšius.

Toks D. Trumpo žingsnis gali supykdyti Kiniją, Taivaną tebelaikančią atskilusia savo provincija.

Pranešama, kad Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi nesureikšmino šio pokalbio, pavadindamas jį menku Taivano žingsniu.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad Tsai Ing-wen jam paskambino norėdama pasveikinti su pergale JAV prezidento rinkimuose. Itin retas atvejis, kad JAV prezidentas tiesiogiai kalbėtųsi su Taivano lyderiu.

Žiniasklaidoje pasirodžius nuomonių, kad toks žingsnis gali supykdyti Kiniją, D. Trumpas „Twitter“ rašė: „Keista – JAV Taivanui už milijardines sumas parduoda karinės technikos, o aš net negaliu priimti sveikinimo skambučio?“

Baltieji rūmai savo ruožtu patikino, kad D. Trumpo pokalbis nerodo, jog JAV politika Taivano atžvilgiu keistųsi.

Vašingtonas oficialius diplomatinius santykius su Taivanu nutraukė 1979-aisiais, taip išreikšdamas paramą Pekino „vieningos Kinijos“ politikai, kuri teigia, kad Taivanas yra Kinijos dalis.

Pekinas pareiškė protestą

Pekinas pareiškė protestą Jungtinėms Valstijoms dėl jų išrinktojo prezidento pokalbio telefonu su Taivano lydere, sakoma šeštadienį paskelbtame Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Jau pareiškėme oficialų protestą dėl šio įvykio atitinkamai JAV pusei. Pabrėžtina, kad pasaulyje yra tik viena Kinija. Taivanas yra neatskiriama Kinijos teritorijos dalis“, – sakoma URM pranešime.

Kinija laiko suverenų Taivaną savo teritorijos dalimi ir siekia suvienijimo valdant Pekinui. Todėl bet kokie JAV veiksmai, turintys užuominų apie Taivano nepriklausomybę, reikštų sunkų įžeidimą.

Vašingtonas formalius diplomatinius santykius su sala nutraukė 1979 metais ir pripažįsta „Vienos Kinijos“ koncepciją, tačiau su Taibėjumi jis palaiko draugiškus neoficialius ryšius.

Tačiau prezidentė atsisako priimti„Vienos Kinijos“ principą, todėl Pekinas nutraukė visus oficialius ryšius su naująja salos vyriausybe.

Prezidento Baracko Obamos Baltųjų rūmų pareigūnai pareiškė, kad kadenciją baigianti JAV administracija savo pozicijos nekeičia.

„Nėra jokių pokyčių mūsų seniai galiojančioje politikoje reikalų abipus (Taivano) sąsiaurio atžvilgiu“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne (Emili Horn), kai buvo paskelbta žinia apie D.Trumpo pokalbį

„Liekame tvirtai įsipareigoję savo „Vienos Kinijos“ politikai, – pridūrė ji. – Mūsų fundamentalus interesas – taikūs ir stabilūs ryšiai abipus sąsiaurio.“

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.