aA
„Islamo valstybė“ (IS) artimoje ateityje tikriausiai vykdys naujas atakas Europos Sąjungoje ir tikriausiai taikysis į šalis, priklausančias JAV vadovaujamai koalicijai, kuri su šia ekstremistų organizacija kovoja Sirijoje ir Irake, sakoma penktadienį paskelbtoje ES policijos agentūros Europolo ataskaitoje.
ES policijos ataskaitoje akcentuojama IS grėsmė Europai
Islamo valstybės kovotojas
© AFP/Scanpix

„Kai kurių žvalgybos tarnybų vertinimai rodo, kad šiuo metu Europoje gali būti kelios dešimtys IS vadovaujamų žmonių, galinčių vykdyti teroristines atakas“, – sakoma ataskaitoje, grindžiamoje kovos su terorizmu žvalgyba, žiniasklaidos pranešimais ir anksčiau skelbtais IS lyderių raginimais rengti atakas.

Tačiau IS taip pat moka įkvėpti į visuomenės paribį nustumtus jaunuolius, įskaitant sutrikusios psichikos asmenis, ir kurstyti juos vykdyti atakas.

Ataskaitoje taip pat perspėjama, kad Europoje gali būti pritaikyta taktika, kurią ši grupuotė naudoja Irake ir Sirijoje – pavyzdžiui, sprogdinti užminuotus automobilius.

Be to, nurodoma, jog ankstesnės atakos, tarp jų per pastaruosius dvejus metus įvykdyti išpuoliai Prancūzijoje ir Belgijoje, rodo, kad IS vardu veikiantys ekstremistai gali veiksmingai planuoti sudėtingas atakas.

Europolas atkreipia dėmesį į perėjimą nuo išpuolių prieš simbolinius taikinius, tokius kaip policininkai ir kariai, prie atakų prieš atsitiktinius lengvus taikinius – kaip per Paryžiaus atakas 2015 metais.

„Beatodairiškos atakos apskritai labai smarkiai paveikia visuomenę, o tai yra vienas pagrindinių terorizmo tikslų: rimtai įbauginti gyventojus“, – sakoma ataskaitoje. Dokumente rašoma, jog faktas, kad atakuojami daugiausiai vadinamieji lengvi taikiniai, reiškia, kad atakos prieš svarbius infrastruktūros objektus, pavyzdžiui, elektros tinklus ir branduolinius kompleksus, „šiuo metu nėra prioritetas“.

ES narių žvalgybos agentūros sutaria, kad „kibernetiniai teroristinių grupuočių pajėgumai vis dar yra palyginti maži“. Vis dėlto „nereikėtų atmesti su teroristais susijusių kibernetinių grupių dalyvavimo ... valstybių remiamame kibernetiniame kare galimybės“, nurodo Europolas.

Per vasario mėnesį policijos įvykdytą kratą Maroke galbūt buvo užkirstas kelias numanomai IS kuopelės atakai panaudojant cheminius ar biologinius ginklus, todėl kyla pavojus, kad tokie ginklai gali būti panaudoti ir Europoje. Tačiau Europolo ataskaitoje pažymima, kad automatiniai šaunamieji ginklai, peiliai ir automobiliai yra lengviau prieinami, tad dėl savo „veiksmingumo, lengvo panaudojimo bei prieinamumo“ jie „ir toliau bus aktualūs“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.