aA
Danija penktadienį pranešė, kad nebepratęs šešis mėnesius trukusios savo septynių „F-16“ naikintuvų misijos JAV vadovaujamoje koalicijoje, atakuojančioje grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje ir Irake.
Danija atšaukia naikintuvus iš misijos prieš „Islamo valstybę“
© Reuters/Scanpix

Šis sprendimas priimtas praėjus trims dienoms po Pentagono pranešimo, kad rugsėjį amerikiečių, australų, britų ir danų aviacijos smūgiai per klaidą nusinešė maždaug 90 Sirijos režimo pajėgų narių, o ne IS kovotojų gyvybių, ir kad tai nulėmė virtinė nesusikalbėjimo atvejų, žvalgybos trūkumų ir žmogiškųjų klaidų.

„Nusprendėme atšaukti Danijos naikintuvus kaip planuota“, – Danijos užsienio reikalų ministras Andersas Samuelsenas sakė žurnalistams po susitikimo su parlamento Užsienio politikos komitetu.

„Užuot pratęsę (aviacijos) misiją, mes papildomai siunčiame 20–21 karį“, – pridūrė jis.

Pasak gynybos ministro Clauso Hjorto Frederikseno, nauji kariai bus naudingi šiai operacijai dėl savo statybos ir inžinerijos įgūdžių.

„Be kita ko, jie apmokys irakiečių pajėgas išminavimo veiksmų ir prisidės prie mūsų dabartinės mokymų misijos“, – sakoma pranešime.

Antrąjį šių metų pusmetį Danija prisidėjo prie koalicijos pajėgų septyniais „F-16“ koviniais lėktuvais, iš kurių keturi būdavo laikomi parengti bet kada panaudoti. Be to, ši šalis skyrė vieną transporto lėktuvą C-130J ir 400 karių kontingentą, įskaitant 60 specialiųjų pajėgų karių.

Transporto lėktuvas taip pat bus atšauktas, pranešė vyriausybė.
Danija nuo 2014 metų spalio iki 2015 spalio mėnesio buvo dislokavusi septynis savo naikintuvus Irake, o šių metų balandį jos įstatymų leidėjai pritarė jų misijos išplėtimui Sirijoje, kovai su IS grupuote.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.