aA
Seimas svarstys pataisas, kurios uždraustų bet kokių formų smurtą prieš vaikus, taip pat ir fizines bausmes.
Seimas svarstys pataisas, kurios uždraustų vaikams taikyti fizines bausmes
© Shutterstock nuotr.

Tokias pataisas inicijuoja naujo Seimo Savižudybių prevencijos komisija, projektui bendru sutarimu pritarta po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pavasario sesijoje.

Pataisas pristatęs komisijos vadovas Mykolas Majauskas sakė, jog visuomenė jau subrendo aiškiai ir nedviprasmiškai uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes.

„Laikas įtvirtinti, kad fizinės bausmės prieš vaikus negalimos. Aš žinau anksčiau vykusias diskusijas „mane mušė, bet aš esu Seimo narys ir visai neblogas išėjau“, bet mes jau perėjome tą etapą ir galime drąsiai pasakyti, kad vaikus galime užauginti jų nemušdami“, – sakė projektą pristatęs konservatorius M.Majauskas.

Pataisomis būtų nustatyta, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas, o kaip smurtas apibrėžiama nepriežiūra –nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Per ankstesnes kadencijas Seime jau buvo svarstymos iniciatyvos uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, tačiau jos taip ir nebuvo priimtos, pataisų kritikai paprastai argumentuodavo, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Praėjusią kadenciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pateikė naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriame be kita ko uždraudžiamos fizinės bausmės vaikams, tačiau jis kol kas yra svarstymo stadijoje.

Naujų pataisų iniciatoriai argumentuoja, kad jomis fizinės bausmės būtų uždraustos greičiau nei bus priimtas naujos redakcijos SADM projektas, aprėpiantis daugiau sričių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.