aA
Suomijos premjeras trečiadienį prisipažino siuntęs piktų elektroninių laiškų vienam žurnalistui, o žiniasklaida tvirtina, kad jis bandė užgniaužti žiniasklaidos pranešimus apie galimą interesų konfliktą.
Juha Sipila
Juha Sipila
© AFP/Scanpix

Suomijos žiniasklaida teigia, kad Centro partijos lyderis premjeras Juha Sipila darė spaudimą nacionaliniam transliuotojui „Yle“, kad šis nebetirtų galimo interesų konflikto, kai jo šeimai priklausanti kompanija gavo stambų užsakymą iš nacionalizuotos kasyklos.

Tačiau J. Sipila neigia tai daręs.

„Pripažįstu, kad tai yra silpnoji vieta, kai mano postas paveikia mano šeimą ir įtraukiama mano šeima... Pripažįstu, kad sureagavau emocionaliai“, – sakė jis žurnalistams.

Šis skandalas susijęs su vienu užsakymu, kurį inžinerijos bendrovei „Katera Steel“, priklausančiai premjero šeimai, pateikė viena nikelio kasykla, gavusi valstybės finansinį gelbėjimo paketą.

Lapkričio 11 dieną vyriausybė pranešė investuosianti 100 mln. eurų į kompaniją „Terrafame“, valdančią nuostolingai dirbančią kasyklą, kuriai grėsė užsidaryti, jei nebūtų suteikta parama.

J. Sipila galimai susisiekė su „Yle“ redaktoriumi Atte Jaaskelainenu ir per vieną vakarą išsiuntė apie 20 žinučių žurnalistui, tiriančiam šią temą.

Premjeras, pasirodžius pirmajai „Yle“ parengtai istorijai apie šią problemą, bandė užkirsti kelią tolesniems pranešimams, nurodė savaitinis žurnalas „Suomen Kuvalehti“.

Nors J.Sipilai buvo suteikta galimybė pakomentuoti istoriją likus kelioms valandoms iki paskelbimo, trečiadienį jis skundėsi, kad to buvo mažai.

„Neužčiaupiau niekieno burnos... Naujienoje buvo rimtas kaltinimas dėl giminių užtarimo, bet tai nebuvo tiesa. Turėjo būti suteikta galimybė pakomentuoti situaciją“, – sakė jis.

Pažeidimą neigia

Tačiau „Suomen Kuvalehti“ pranešė, kad dėl spaudimo „Yle“ galbūt paskelbė mažiau reportažų apie šią istoriją negu buvo planavęs.

Žurnalas taip pat atskleidė, kad „Yle“ vadovybė pagrasino atleisti vieną žinomiausių savo žurnalistų, kuris planavo aptarti šią temą savo savaitinėje pokalbių laidoje.

A. Jaaskelainenas savo ruožtu paneigė, kad premjero spaudimas jį paveikė.

„Mano motyvas tas, kad nebuvo priežasties toliau tęsti šį atvejį... Patys priėmėme šį sprendimą dėl žurnalistinių priežasčių“, – rašė jis „Yle“ tinklapyje.

J. Sipila negia bet kokius pažeidimus, susijusius su sandoriu.

„Katera Steel“ sutartis su kasykla „buvo patvirtinta prieš (valstybinio finansavimo) sprendimą“, nurodė premjeras.

Antti Rinne, didžiausios Suomijos opozicinės Socialdemokratų partijos pirmininkas, sakė, kad pareiškimai apie J.Sipilos kišimąsi į nacionalinio transliuotojo darbą yra „labai rimti“.

Suomija pirmauja spaudos laisvės srityje. Jei paaiškės, kad pareiškimai apie J.Sipilą yra tiesa, susidursime su rimta krize“, – A. Rinne rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Darbai „Talvivaara“ kasykloje, esančioje apie 500 km į šiaurę nuo Helsinkio, prasidėjo 2008 metais ir buvo viena didžiausių nikelio kasyklų Suomijoje. Kasykla buvo nacionalizuota 2014 metais, kad būtų išvengta jos uždarymo.

Dėl jos kilo ir vienas didžiausių ekologinių incidentų per šalies istoriją: 2012 metais į aplinkines upes ir ežerus nutekėjo nikeliu, kadmiu, uranu ir cinku užteršto vandens.

Viena parlamento komisija šiuo metu tiria, kaip prie mokesčių mokėtojų pinigų skyrimo kasyklai prisidėjo premjeras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.