aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį 12 val. (11 val. Lietuvos laiku) ėmė skelbti parlamente savo metinį pranešimą.
V. Putino metinis pranešimas
V. Putino metinis pranešimas
© Sputnik/Scanpix

Pasak Kremliaus, prezidentas asmeniškai rengia šį dokumentą, o V. Putinas yra ne kartą sakęs, kad pranešimo tekstas gali būti tikslinamas iki pat jo paskelbimo dienos.

Vladimiras Putinas pradėjo kalbėti apie tai, kad būtina spręsti daugybę problemų nepaprastomis sąlygomis, kaip jau ne kartą buvo Rusijos Federacijos istorijoje.

„Piliečius patriotinės vertybės suvienijo ne todėl, kad žmonės viskuo patenkinti, ir viskas jiems gerai. Sunkumų ir problemų netrūksta. Nepaisant to, ateina jų priežasčių suvokimas... pasirengimas dirbti dėl žmonių ir žmonėms... Be to, žmonės viliasi, kad visiems bus užtikrintos lygios galimybės... tikisi, kad bus gerbiamos jų teisės, laisvės...“.

Rusijos prezidentas, kaip ir prognozavo ekspertai bei žurnalistai, kalbą pradėjo nuo nuolankios įžangos, kurioje kalbėjo apie visuomenės, kuri po ankstesnių rinkimų buvo kaip reikiant susiskaldžiusi, suvienijimą.

V. Putino metinis pranešimas
V. Putino metinis pranešimas
© Sputnik/Scanpix

V. Putinas duoda suprasti: jeigu kas nors save laiko „inteligentu“, tai ne pasiteisinimas menkinti kitus, svarbiausia pagarba. „Kalbėdami apie solidarumą ir vienybę, turime omenyje sąmoningą visų šalies žmonių konsolidaciją siekiant bendro tikslo – Rusijos vystymosi. Nepaisant to, atsakomosios agresijos valstybė netoleruos“, – sakė prezidentas.

V. Putinas akcentuoja Rusijos „žmogiškąjį kapitalą“ ir giriasi pasieikimais, susijusiais su jo plėtra.

Rusijos prezidentas atkreipia dėmesį į faktą, kad mažėja vaikų ir jaunimo mirtingumas. V. Putinas negaili gerų žodžių aukštųjų technologijų naudai. Nepaisant to, pripažįsta egzistuojant ir problemų, pavyzdžiui, per menka kvalifikacija.

Itin daug dėmesio skiria vaikų išsilavinimui ir pabrėžia, kad kiekvienas vaikas yra apdovanotas. Taip pat akcentuoja socialinę plėtrą.

Kreipdamasis į gubernatorius, Kremliaus galva prašo nebūti gobšiems.

„Prašau Jūsų, nebūkite gobšūs, neteikite pirmenybės įprastoms struktūroms, skirkite dėmesį ir nekomercinėms organizacijoms“.

Ekologija - dar viena tema, kurią paliečia V. Putinas.

V. Putino metinis pranešimas
V. Putino metinis pranešimas
© AP / Scanpix

Ekonominės sankcijos

Praėjus pusvalandžiui nuo pranešimo pradžios, V. Putinas pagaliau prabilo apie užsienio politiką – prakalbo apie sankcijas. Greičiau ne prakalbo, o užsiminė, nes tema netrukus nukreipta į ekonomikos vystymąsi.

V. Putinas pradėjo kalbėti apie sudėtingas ekonomines sąlygas, su kuriomis Rusija susidūre prieš dvejus metus.

„Mes buvome priversti šokti pagal svetimą dūdelę“, – kalbėjo jis, turėdamas galvoje ekonomines sankcijas, kurias ES ir JAV pritaikė Rusijai.

Esą svarbiausias ne užsienio veiksnys, o iš esmės šalies ūkis auga. Panašu, kad importo pakeitimas vietos produkcija pagaliau davė naudos, nors „automobilių pramonėje pas mus kol kas ir nedidelis sulėtėjimas“. Laimei, kiti pramonės sektoriuose fiksuojamas augimas.

V. Putino metinis pranešimas
V. Putino metinis pranešimas
© Sputnik/Scanpix

Plojimų sulaukęs teiginys: žemės ūkio eksportas uždirba daugiau nei ginkluotė

Kalbėdamas apie žemės ūkį, kuriame, pasak V. Putino, padaryta ypatinga pažanga, jis dar kartą prisiminė sankcijas ir pasakė, kad jos padėjo vidinei Rusijos rinkai.

“Žemės ūkio eksportas mums duoda daugiau nei ginkluotės eksportas. Tai buvo sunku įsivaizduoti dar visai neseniai. Nors ir Rusijos gynybos sektoriuje viskas gerai. Nepaisant to, ypatingai dėkingi turime būti pramonės ir žemės ūkio komplekso darbuotojams (salėje plojimai)“, – sako V. Putinas.

Kalbant apie ginkluotės eksportą 2015 metais, buvo realizuota 14,5 mlrd. dolerių, o žemės ūkio produkcijos – 16,23 mlrd. dolerių. Šiais metais tikimasi dar geresnių rezultatų – greičiausiai 16,9 mlrd. dolerių.

Žemės ūkio ir gynybos pramonės kompleksai įrodė esantys svarbiausi ūkio augimo veiksniai „nerimo metais“. Faktiškai būtent tai V. Putinas ir bando pasakyti. Ir pateikia užduotį – metas gaminti ir civilinę produkciją. Ir vėl pasigirsta ambicingi planai, susiję su ekonomikos augimu – svarbiausia pranokti pasaulinius standartus.

Korupcija

V. Putinas daug dėmesio skiria kovai su korupcija ir tikina, kad vykstanti kova - nėra tiesiog šou, ji reikalauja atsakomybės ir profesionalumo.

V. Putinas itin atsargus kalbėdamas apie mokesčių sistemą ir jos korekcijas atsižvelgiant į verslo poreikius. Frazė „mokesčių didinimas“ taip ir nenuskamba. V. Putinas kalba jau 45 minutes. Kol kas kalbos turinys nestebina.

Taip pat skiria dėmesį verslininkų paramai ir džiaugiasi, kad Rusijos bankų sektoriui pavyko pakeisti užsienio investuotojus.

Pasiuntė žinią pasauliui

Pirmąją kreipimosi valandą skyręs šalies vystymuisi, pagaliau Rusijos prezidentas perėjo prie užsienio politikos – štai kokią žinutę siunčia:

„Mes nenorime jokio pasipriešinimo, mums to nereikia... Nereikia to ir tarptautinei bendruomenei... Skirtingai nuo kai kurių mūsų priešininkų, mes priešų neieškome. Mums reikia draugų, bet mes neleisime, kad mūsų interesai būtų paminti...“

V. Putinas liejo apmaudą, kad kelių dešimtmečių po Šaltojo karo patirtis nuėjo veltui.

„Mes pasisakome už saugumą ir vystymosi galimybes ne išrinktiesiems, o visoms šalims ir tautoms, už pagarbą tarptautinei teisei ir pasaulio įvairovei, pasisakome prieš bet kokią monopoliją ar bandymus pagal save kurti tarptautinės prekybos taisykles ir riboti žodžio laisvę globalioje erdvėje. Tie, kurie mus kaltina cenzūra, patys renkasi tokį kelią“, – pareiškė V. Putinas.

Kremliaus galva pabrėžia apie bendradarbiavimo su Rytų valstybėmis svarbą - įvardijo Kiniją, Indiją, Japoniją.

Rusijos prezidentas kalba ir apie pasirengimą bendradarbiauti su nauja JAV prezidento administracija, primena apie strateginio pariteto pažeidimus ir būtinybę sutelkti bendras pastangas kovai su tikrąją grėsme – terorizmu.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą

„Pastarieji metai mums buvo nelengvi. Nepaisant to, visi tie išbandymai mus padarė stipresniais. Padėjo geriau susiorientuoti, kokią kryptį rinktis, kam skirti daugiau pastangų, ryžto ir energijos. Padėjome tvirtą pagrindą tolimesniam judėjimui į priekį. Nesiliovėme dirbti, siekdami kokybiško vystymosi ir tobulėjimo. Neleidome mūsų iš vėžių išmušti kasdienėms smulkmenoms, mes ne tiesiog bandėme išgyventi, o visada galvojome apie vystymąsi ir siekėme šio tikslo“, – sako V. Putinas.

„Putino kalba viena fraze (kurią jis kartojo kelis kartus): „Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą“. Čia turimos omeny sankcijos ir dopingo skandalas,“ – mano JAV žurnalistas, rašantis britų leidiniui „The Guardian“.

Gyrė Rusijos karius

Kalboje V. Putinas taip pat gyrė su sukilėlių grupuotėmis Sirijoje besikaunančio Rusijos karinio personalo drąsą, siekiant paremti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

„Žinoma, kovojant su realia grėsme, tai yra tarptautiniu terorizmu, aš dedu viltis į bendras pastangas su JAV“, – teigė Rusijos lyderis ir įspėjo, kad bet koks bandymas „sužlugdyti strateginę lygybę“ galėtų pasaulio mastu turėti katastrofiškų pasekmių.

JAV ir Europos Sąjungos (ES) politikai kritikuoja smarkią Rusijos bombardavimo kampaniją Sirijoje, ypač Alepo mieste. Jų teigimu, Rusija geriau turėtų stipriau atakuoti „Islamo valstybę“ (IS), o ne remti B. al Assado pajėgas, kaltinamas sunkiais žmogaus teisių pažeidimais.

V. Putinas taip pat kalbėjo apie geresnius santykius su kai kuriomis ES šalimis: „Esu įsitikinęs, kad yra įmanomas pokalbis su valstybėmis iš ES, kurioje auga poreikis nepriklausomam, subjektyviam, politiniam ir ekonominiam kursui. Ir mes tai matome rinkimų rezultatuose“.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams, kad šiemet pranešimas skirsis nuo visų ankstesnių, bet bus tradiciškai pabrėžiami socialinės srities klausimai.

„Kiekvienas pranešimas skiriasi nuo ankstesnių. Kitoks jis bus ir šiais metais. Kita vertus, juos visus jungia tam tikra „putiniška ašis“, pabrėžiant socialinę sritį, valstybės socialinius įsipareigojimus. Na, o kalbant apie niuansus ir pagrindinius momentus – reikia palaukti (gruodžio) 1-osios“, – pabrėžė D.Peskovas.

Prezidento metinis pranešimas šiemet bus skelbiamas 23-ąjį kartą nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais, o V.Putinui jis bus jau 13-asis. Valstybės vadovas kreipimąsi į Kremliaus didžiųjų rūmų Šv.Jurgio salėje Georgijaus salėje susirinkusius abejų parlamento rūmų – Federacijos Tarybos ir Valstybės Dūmos – įstatymų leidėjus ir šimtus žurnalistų pradės vidurdienį vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Praeitais metais V. Putinas savo metiniame pranešime ypatingą dėmesį skyrė kovai su terorizmu ir santykiams su Turkija, smarkiai pašlijusiems, kai Ankaros oro pajėgos numušė vieną Rusijos karo lėktuvą, dalyvavusį Maskvos karinėje kampanijoje Sirijoje.

Žada neleisti užsienio jėgoms pažeisti Rusijos interesų

Rusija neleis pažeisti savo nacionalinių interesų, jai nereikalingi neprašyti patarimai, pareiškė ketvirtadienį RF prezidentas Vladimiras Putinas, skaitydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui.

„Mes neleisime pažeisti savo interesų, niekinamai žiūrėti į mus. Mes patys lemsime savo likimą, kursime dabartį ir ateitį be svetimų nurodymų ir neprašytų patarimų“, – sakė V. Putinas.

Pasak Rusijos prezidento, pastaraisiais metais šalis susidūrė su mėginimais daryti jai spaudimą iš užsienio. Čia jis paminėjo „mitus apie Rusijos agresiją, kišimąsi į svetimus rinkimus“.

„Užsakytinės informacijos kampanijos, kompromituojančios medžiagos kūrimas ir platinimas, mentoriški pamokymai jau gerokai įkyrėjo, jei reikės, mes patys galime bet ką pamokyti“, – teigė V. Putinas.

Tai jau 23-iasis Rusijos lyderių ir 13-asis V. Putino metinis pranešimas šalies įstatymų leidėjams šiuolaikinėje Rusijos istorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.