aA
Vokietijoje išaiškintas žvalgybos tarnyboje dirbęs „įtariamas islamistas“, kai buvo gauta pranešimų, kad jis galbūt planuoja surengti išpuolį savo agentūros būstinėje, antradienį pranešė Vokietijos vidaus saugumo agentūra.
Vokietijos žvalgybos tarnyba
Vokietijos žvalgybos tarnyba
© AFP/Scanpix

„Konstitucijos apsaugos biuras (BfV) tarp savo darbuotojų sugebėjo išaiškinti įtariamąjį islamistą“, – sakoma agentūros pranešime, kuris patvirtina informaciją pasirodžiusią anksčiau savaitraštyje „Der Spiegel“ ir dienraštyje „Die Welt“.

51 metų vokietis buvo suimtas įtarus, kad jis internetu dalijosi „įslaptinta informacija“. Manoma, kad šis asmuo planavo surengti sprogdinimą BfV būstinėje vakariniame Kelno mieste, nurodė Vokietijos spauda.

Vis dar nėra žinoma, ar jis turėjo kokių nors ryšių su radikalia džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Naujienų agentūrai AFP BfV atstovė sakė, kad neįvardytas 51 metų vyras „netikru vardu prisistatęs vyras internete rašė islamistinius komentarus ir interneto pokalbiuose siūlė (agentūros) vidinės informacijos“.

Ji patvirtino, kad buvo išduotas arešto orderis ir kad įtariamasis buvo sulaikytas.

Vis dėlto ji nepatvirtino pranešimų, kad jis neva planavo ataką, ir patikino, kad nėra „įrodymų, kad biurui ar jo darbuotojams gresia realus pavojus“.

Prokurorai rengia bylą dėl „planuoto keliančio grėsmę valstybės saugumui pavojingo veiksmo“.

Leidiniai „Der Spiegel“ ir „Die Welt“ nurodė, kad vyras atsivertė į islamą 2014 metais. Jis buvo vedęs, turėjo vaikų ir dirbo banke, o nuo balandžio taip pat dirbo agentūroje, kuriai rinko žvalgybinę informaciją apie islamistus Vokietijoje.

Anot žiniasklaidos, įtariamasis iš dalies pripažino pareiškimus užsimindamas apie sprogdintojų atakas, vykdytas „Dievo vardu“.

Internete jis naudojosi keliais skirtingais vardais ir galimai atskleidė informacijos apie agentūrą pokalbių kambariuose, sakoma pranešimuose. Jo veikla buvo išaiškinta prieš mėnesį.

Vokietija kol kas išvengė didelio masto mirtinų džihadistų atakų, kokios buvo įvykdytos Paryžiuje ir Briuselyje, bet šalyje būta pavienių užpuolikų įvykdytų puolimų, o dar daugeliui tokių išpuolių buvo užkirstas kelias.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.