aA
Antradienį teisingumo ministru paskirtas socialdemokratas Julius Pagojus pernai metais buvo baustas už vairavimą neblaiviam. Tai BNS patvirtino pats J. Pagojus.
Julius Pagojus
Julius Pagojus
© Asmeninio archyvo nuotr.

„Tai buvo 2015 metų pavasarį. Buvau sustabdytas patikrinimui reido metu ir alkotesteris parodė truputį virš normos. Po to pasitikrinau kraują, kraujas parodė nulius, po to vyko teismas, – BNS pasakojo J.Pagojus. – Kadangi dar nebuvo teismų praktika susiformavusi, kuri dabar formuojasi, kad kraujas yra svarbiau už alkotesterio parodymus, teismas minimalią nuobaudą pritaikė.“

Iš J.Pagojaus metams buvo atimta teisė vairuoti, jos jis vis dar nėra atgavęs.

Jis teigia neprisimenantis, kokie tiksliai buvo alkotesterio rodmenys, tačiau, jo teigimu, jie nedaug teviršijo leidžiamą įpūsti normą.

„Ten buvo kelios (promilės dalys – red.) virš normos“, – sakė jis.

J. Pagojus tvirtina tą dieną tikrai negėręs ir būtent todėl vykęs pasitikrinti kraujo.

„Tiesiog kadangi įvykis buvo Nidoje, o kraują kol nuvykau pasitikrinti į žemyninę dalį Lietuvos, praėjo daugiau kaip valanda, todėl teismas taip ir vertino. Nors per tą laiką, kuris praėjo, ekspertizė pasakė, negalėjo tiek, kiek nurodė alkotesteris, iki nulio nukristi“, – pasakojo jis.

J. Pagojus kadenciją baigiančioje Vyriausybėje ėjo teisingumo viceministro pareigas. 2014 metais jis dirbo teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėju, teisingumo viceministro pareigas ėjo nuo 2014 metų.

R. Karbauskis: vairavimas išgėrus J. Pagojui yra didžiulė pamoka

Vairavimas išgėrus patvirtintam teisingumo ministrui Juliui Pagojui yra didžiulė pamoka, sako valdančiosios koalicijos lyderės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis teigė žinojęs informaciją apie tai, kad J.Pagojus iki šiol neturi teisės vairuoti, nes pernai įkliuvo neblaivus prie vairo, tačiau dėl to, anot R.Karbauskio, neturėtų būti žlugdoma jauno politiko karjera.

„Aš tai vertinu kaip didžiulę pamoką ir manau, kad jis bus pirmasis iš ministrų, kuris inicijuos tą pakeitimą, kad žmonės visiškai negalėtų sėstis prie vairo išgėrę“, – BNS antradienį sakė R.Karbauskis.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis taip pat sakė žinojęs, kad J.Pagojus baustas už vairavimą išgėrus.

„Taip, jis pasisakė apie savo klaidą. Aš įvertinau visas aplinkybes: kokiomis aplinkybėmis, koks girtumas buvo. Tai, matyt, tai tik dar kartą patvirtina tą diskusiją, ką aš kažkada sakiau, kad negalima žmonėms leisti patiems vertinti, ar yra leistina norma, ar ne. Tai geriausias pavyzdys, kuris iliustruoja, kaip beveik galima susigadinti sau gyvenimą ir karjerą“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Būdamas vidaus reikalų ministru S.Skvernelis yra siūlęs nustatyti leistiną 0 promilės girtumą vairuojant. Šiuo metu vairuoti galima esant ne daugiau kaip 0,4 promilės girtumui, jeigu vairuotojas turi daugiau kaip dvejus metus stažo.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, 2015 metų gegužės 31 dieną Neringoje sustabdytam J.Pagojui buvo nustatytas lengvas 0,65 promilės girtumas.

2016 metų vasario 23 dieną teismas paskyrė J.Pagojui 289 eurų baudą ir 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti. Politikas šį nuosprendį apskundė, tačiau gegužės 2 dieną Klaipėdos apygardos teismas skundo netenkino.

Teisė vairuoti J.Pagojui atimta iki 2017 metų vasario.

Per Seimo rinkimų kampaniją „valstiečiai“ žadėjo riboti alkoholio prieinamumą ir ugdyti nepakantumą alkoholizmui.

R.Karbauskis teigė, kad dėl J.Pagojaus vairavimo išgėrus žlugdyti jo politinę karjerą būtų neteisinga.

„Aš manau, kad jeigu mes dėl šito pažeidimo dabar nurašysime to žmogaus politines galimybes, manau, kad tai nebus visiškai teisinga. Mes frakcijoje turime savo Seimo narių, kurie turėjo didelių problemų su alkoholio vartojimu, bet kiekvienas sveiko proto žmogus ieško sprendimų ir juos randa“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

„Aš įsivaizduoju, kad kandidatas į ministrus tuo tikrai nesididžiuoja, tai jam didžiulė pamoka ir nemanau, kad jis kada nors gyvenime daugiau sės prie vairo pavartojęs alkoholio“, – pridūrė jis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį patvirtino naująjį Ministrų kabinetą, kurio sudėtyje J.Pagojus skiriamas teisingumo ministru.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.