aA
Opozicija abejoja valdančiosios daugumos pasiūlyto kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus skaidrumu ir tinkamumu eiti pareigas, nes Vilniaus apygardos prokuratūra renka medžiagą dėl galimai pažeisto viešojo intereso.
Julius Pagojus
Julius Pagojus
© DELFI / Kiril Čachovskij

TS-LKD pranešime spaudai primenama, kad kad TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas, Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas rugsėjo 30 d. kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kaip Teisingumo ministerijoje buvo vykdomas konkursas į Vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VTAT) direktoriaus pareigas.

Konkursą į VTAT direktoriaus kėdę laimėjo socialdemokratas, ministro Juozo Bernatonio pavaduotojas Julius Pagojus. Viešai paskelbtose konkurso sąlygose buvo reikalauta trejų metų bet kokio teisinio darbo patirties. Būtent tiek patirties turėjo konkursą laimėjęs Teisingumo ministro J. Bernatonio viceministras J. Pagojus.

Tačiau paaiškėjo, kad nuo 2003 m. iki 2016 m. šios VTAT vadovo pareigybės aprašymuose visada buvo įtvirtintas penkerių metų vadovavimo stažo turėjimo reikalavimas ir tik prieš konkursą šis reikalavimas buvo sumažintas. Negana to, pagrindžiant tokį stažo reikalavimo sumažinimą galimai buvo suklastoti ankstesni VTAT vadovo pareigybės aprašymai, pakeičiant juose specialiuosius reikalavimas ir padirbant pareigūnų parašus.

„Nuo pat pradžių šis Teisingumo ministerijos vykdytas konkursas atrodė neskaidrus, nesąžiningas ir iš anksto pritaikytas laimėti būtent Teisingumo viceministrui. Tačiau dabar gauta informacija leidžia manyti, kad siekiant bet kokia kaina prieš rinkimus užimti svarbios institucijos vadovo kėdę, galėjo būti klastojami oficialūs dokumentai, padirbinėjami pareigūnų parašai.

Jau nebekalbant apie moralinį šio konkurso kontekstą, akivaizdu, kad galėjo būti peržengtos ir baudžiamajame kodekse įtvirtintų veikų ribos. Todėl kreipdamasis į Generalinę prokuratūrą ne tik perdaviau turimus duomenis, įrodančius galimą dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą tarnybą, bet ir ginant viešąjį interesą paprašiau stabdyti šio konkurso eigą“, – teigė V. Benkunskas.

Buvęs viceministras J. Pagojus yra paskirtas dirbti nuo lapkričio 1 d., kadangi dabartiniam VTAT vadovui pernai kadencija buvo pratęsta iki spalio 31 d. Praėjusį mėnesį vykusiame konkurse į Teisingumo ministerijai pavaldžios VTAT vadovo pareigas dalyvavo šeši asmenys. Konkurso į naujo tarnybos direktoriaus pareigas sąlygos buvo viešai ne kartą kritikuotos, įtariant, kad jos galėjo būti sukurtos siekiant sumažinti konkurenciją J. Pagojui ir užtikrinti jam darbo vietą po spalį vyksiančių rinkimų į Seimą.

„Vilniaus apygardos prokuratūra nutarimo dėl šio kreipimosi dar nėra priėmusi, todėl reikėtų susilaikyti nuo kandidatūros, kurios paskyrimas kelia įtarimų dėl galimai pažeisto viešojo intereso ir kol dar renkama medžiaga, skyrimo į atsakingą teisingumo ministro postą“, – pažymi V. Benkunskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.