aA
Šiaurės Korėjoje prasidėjo tris dienas truksiantis gedulas, skirtas mirusiam ilgamečiam Kubos lyderiui Fideliui Castro atminti. Šiaurės Korėja buvusį Kubos lyderį laikė bendražygiu, su kuriuo ją vienijo bendras priešas - Jungtinės Valstijos (JAV), skelbia naujienų agentūra AP.
Gedulas Š. Korėjoje dėl F. Castro mirties
Gedulas Š. Korėjoje dėl F. Castro mirties
© AFP/Scanpix

Šiaurės Korėjos valdžia kaip pagarbos ženklą F. Kastrui prie valstybinių pastatų įsakė nuleisti vėliavas. Garsusis Kubos lyderis mirė penktadienį sulaukęs 90-ies.

Pranešama, kad Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas Kubos ambasadai nusiuntė vainiką, o aukšto rango šalies pareigūnų delegacija išvyko į Havaną, kur dalyvaus F. Castro laidotuvėse.

Anot Japonijos naujienų agentūros, kuri seka Šiaurės Korėjos žiniasklaidą, F. Kastras yra pirmasis taip pagerbtas politikos veikėjas nuo 2004 m., kai mirė Palestinos lyderis Yasseras Arafatas.

Sužinoję apie F. Castro mirtį, Šiaurės Korėjos parlamento vadovas Kim Yong Namas ir šalies ministras pirmininkas Pak Pong Ju nusiuntė užuojautą F. Castro broliui Rauliui. Pastarasis vadovauti šaliai pradėjo 2008 m., kai jo brolio sveikata tapo per silpna užimti lyderio postą.

Žinutėje rašoma, kad nors F. Castro mirė, darbai, kuriuos jis nuveikė Kubos revoliucijos ir draugiškų abiejų šalių santykių labui, išliks amžinai.

Vis dėlto gali būti, kad F. Castro mirtis užbaigs Šiaurės Korėjos ir Kubos santykių erą.

Abi valstybes suartino priešiškumas JAV ir panašios autoritarinės valdžios struktūros. Ryšius jos palaikė nuo 1960 m., o 1986 m. F. Kastras buvo atvykęs į Šiaurės Korėją, kur susitiko su šalies įkūrėju, Kim Džonguno seneliu Kim Il Sungas.

Vis dėlto dėl Kubos ir JAV santykių atšilimo broliški jausmai Havanai ir R. Castro Pchenjane pamažu blėsta.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.