aA
Prezidentė tikisi atsinaujinimo naujos kadencijos Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) veiklos depolitizavimo. Tai po susitikimo su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu sakė šalies vadovės patarėjas Mindaugas Lingė.
Elena Masnevaitė, Zenonas Vaigauskas, Laura Matjošaitytė
Elena Masnevaitė, Zenonas Vaigauskas, Laura Matjošaitytė
© DELFI / Karolina Pansevič

"Prezidentės teigimu, siekiant skaidrinti politinį procesą Seimo valios reikės formuojant naują Vyriausiąją rinkimų komisiją, iš kurios tikimasi atsinaujinimo ir efektyvios rinkimų organizavimo tvarkos užtikrinimo", - sakė M. Lingė.

Seimo Pirmininkas pažymėjo, kad komisijų darbas neturi būti politizuotas, o VRK veiklą reglamentuojančio įstatymo taisymą vadino ne skubiausiu darbu, ir žada prie to sugrįžti pavasarį.

"Visos komisijos turėtų būti politiškai nesusijusios, o kaip keisti įstatymą, reikės diskutuoti. (...) Tai yra įrašyta į darbų grafiką pavasarį", - sakė V. Pranckietis.

Pagal Konstituciją, Seimas sudaro Vyriausiąja rinkimų komisiją ir keičia jos sudėtį. Nuolat veikiančios Vyriausiosios rinkimų komisijos kadencija yra ketveri metai. Ilgametis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra sakęs, kad nesieks būti perrinktas dar vienai kadencijai.

Prezidentė taip pat pageidavo principingo Seimo požiūrio VTEK atžvilgiu. "Parlamentas turi visus įrankius depolitizuoti šios komisijos darbą ir atstatyti jos reputaciją visuomenės akyse", - sakė M. Lingė.

Prezidentės patarėjas taip pat pažymėjo, kad svarbus Seimo susitelkimas siekiant užtikrinti, kad būtų priimti pradėti, bet nebaigti svarstyti svarbūs įstatymai.

"Bene dvejus metus svarstomą Vaiko teisių apsaugos įstatymą, Viešųjų pirkimų, dėl kurio jau vėluojama perkelti ES direktyvas, Valstybės ir savivaldybių įmonių bei biudžetinių įstaigų įstatymai, kuriais būtina užtikrinti ribotas šių institucijų vadovų kadencijas", - vardijo M. Lingė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.