aA
Homoseksualių vyrų poros ateityje galės susilaukti bendro vaiko, pirmadienį paskelbė britų mokslininkas Calumas MacKellaras (Kalumas Makelaras), Edinburgo universitete dėstantis bioetiką ir biochemiją.
Pasak jo, vyro chromosomomis galima pakeisti chromosomas moters kiaušinėlyje, kuris vėliau būtų apvaisintas sperma.

Chromosomos iš kiaušinėlio būtų pašalinamos, o vėliau į tą kiaušinėlį būtų įterpiama vieno vyro spermatozoido genetinė medžiaga. Taip būtų sukurtas "lyg vyro kiaušinėlis".

"Tada tą "vyro kiaušinėlį" lieka apvaisinti kito vyro sperma", BBC radijui sakė C. MacKellaras.

Tokiu kiaušinėlio branduolio pakeitimo būdu laboratorijoje "sukurtam" kūdikiui išnešioti vis tiek reiktų moters - "surogatinės motinos".

Nepelno organizacijai "European Bioethical Research" vadovaujantis C. MacKellaras tokį scenarijų pavadino įgyvendinamu, bet pridūrė: "Kol kas tai neįmanoma ir esu tikras, kad prireiks nemažai metų tai įgyvendinti".

Pasak jo, mokslininkai šią technologiją išbandė su pelėmis, bet dar neištobulino. Liko tam tikrų kliūčių - vien iš vyriškos DNR sukurtam embrionui trūko motinos genų, būtinų normaliam vystymuisi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.