aA
Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) yra politinė jėga, kuri labiausiai atstovauja Vakarų valstybių, o ne Lietuvos politiniams ir ekonominiams interesams.
Tai rodo visuomenės apklausa, kurią Lietuvos politikos savaitraščio "Atgimimas" užsakymu atliko Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus".

Respondentai buvo klausiami, kurios, jų nuomone, partijos labiau atstovauja Vakarų valstybių, o ne Lietuvos politiniams ir ekonominiams interesams.

Net 44,3 procento apklaustųjų nurodė Tėvynės sąjungą.

Ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujamą Nuosaikiųjų konservatorių sąjungą paminėjo 6,1 proc. apklaustųjų gyventojų, Krikščionių demokratų partiją - 5,6 proc., Krikščionių demokratų sąjungą - 3,6 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akciją paminėjo 3,4 proc. gyventojų.

Apklausus 1016 Lietuvos gyventojų, buvo norima išsaiškinti, kaip visuomenė identifikuoja politines jėgas geopolitiniame kontekste, ir tai, ar, Lietuvos gyventojų manymu, valstybės geopolitinės padėties ypatumai, jai esant Rytų ir Vakarų interesų susikirtimo kryžkelėje, turi įtakos politikos procesams.

Ši apklausa yra savaitraščio "Atgimimas" projekto "Pilietinis pasirinkimas 2000 m. Seimo rinkimuose" dalis.

Likusieji apklausos rezultatai bus skelbiami kasdien visą šią savaitę.

Spaudos konferencijoje pirmadienį "Atgimimo" vyriausiasis redaktorius Eduardas Eigirdas žurnalistams sakė, jog projektą sudaro dvi apklausos, kurių vieną savaitraščio "Atgimimas" užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus", o kitą - patys savaitraščio darbuotojai, padedami Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto specialistų.

Pirmoji projekto dalis - apklausa iš penkių klausimų, į kuriuos atsakė 1016 Lietuvos gyventojų.

Spaudos konferencijoje dalyvavusio savaitraščio apžvalgininko Ronaldo Račinsko nuomone, respondentų nuomonė apie Tėvynės sąjungą nėra atsitiktinis rezultatas, nes ir konservatoriai, ir krikščionys demokratai visą laiką skelbėsi esą patys nuosekliausi kovotojai už Lietuvos siekius tapti NATO ir Europos Sąjungos nare.

Anot R. Račinsko, tai rodo minėtųjų partijų kova dėl gynybos išlaidų biudžeto padidinimo iki 2 proc. bendro vidaus produkto, privatizavimo procesai.

"Dažnai tie sprendimai, žingsniai būdavo nepakankamai pristatyti visuomenei, trūko skaidrumo. Tuo labai sumaniai ir taktiškai pasinaudodavo politiniai oponentai, kurių kalbose neretai nuskambėdavo antivakarietiškų gaidelių. Savo ruožtu konservatoriai, gindami savo sprendimus ir žingsnius, kaltindavo politinius oponentus, kad jie nori grąžinti Lietuvą atgal į Rusijos glėbį", sakė R. Račinskas.

Jo teigimu, tuomet kildavo ne dalykinės diskusijos, o politinių partijų nesutarimai, kas yra labiau orientuotas į Vakarus, o kas į Rytus.

Antrojoje apklausos dalyje apklausti 65 politologai ir politikos apžvalgininkai. Ji bus skelbiama paskutinę prieš rinkimus savaitę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.