aA
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dalyvavo kasmetinėje Rygos konferencijoje, kur pasisakė diskusijoje apie ES Rytų partnerystės iniciatyvą, praneša Užsienio reikalų ministerija.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Andrius Ufartas

L. Linkevičius pažymėjo, kad pirmiausia pati ES privalo nedelsdama įvykdyti savo įsipareigojimus Rytų partnerėms ir suteikti bevizį režimą Gruzijai ir Ukrainai bei užbaigti ES-Ukrainos Asociacijos susitarimo ratifikavimo procesą.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, abi šalys partnerės padarė viską, ko derybose iš jų buvo reikalaujama, ir dabar ES eilė vykdyti savo įsipareigojimus, nes nuo to tiesiogiai priklauso pasitikėjimas tiek pačia ES, tiek jos Rytų kaimynystės politika. Jis taip pat paragino Rytų partnerėms suteikti europinę perspektyvą, kuri, pasak ministro, reiškia ne narystę ES, bet politikos kryptį bendrų demokratinių europinių vertybių link.

Rygos konferencijos paraštėse Lietuvos užsienio reikalų ministras susitiko su Moldovos Ministro Pirmininko pavaduotoju, Užsienio reikalų ir eurointegracijos ministru Andrei Galbur. Susitikime L. Linkevičius išreiškė paramą europinėms Moldovos reformoms.

„Tik tvirtai ir užtikrintai judėdama reformų, kurios, visų pirma, yra reikalingos pačiai Moldovai, keliu Moldovos vyriausybė galės būti tikra dėl tarptautinių partnerių pasitikėjimo bei savo piliečių paramos“, – pažymėjo ministras.

L. Linkevičius pabrėžė tikįs, kad už kelių dienų Moldovoje vyksiantys prezidento rinkimai atitiks tarptautinius standartus.

L. Linkevičius taip pat susitiko su JAV gynybos sekretoriaus patarėjo pavaduotoju Rusijos, Ukrainos ir Eurazijos klausimais Michael Carpenter. Susitikime aptartas JAV ir NATO saugumo priemonių įgyvendinimas NATO Rytuose po Varšuvos viršūnių susitikimo bei padėtis Ukrainoje. M. Carpenter supažindino ministrą su JAV dislokuojamų pajėgų NATO Rytuose planais. Ministras L. Linkevičius padėkojo už JAV indėlį į Lietuvos ir regiono saugumo stiprinimą ir pabrėžė, kad patikimam atgrasymui reikalingas ilgalaikis bei tęstinis JAV ir sąjungininkų pajėgų buvimas Baltijos šalyse.