aA
Vieno Filipinų miesto meras ir dar devyni jį lydėję asmenys žuvo per susirėmimą su kovos su narkotikais pareigūnais per vieną kruviniausių operacijų nuo tada, kai prezidentas Rodrigo Duterte pradėjo savo kruviną karą su nusikalstamumu.
Filipinuose per susirėmimą su kovos su narkotikais policija žuvo meras ir dar 9 žmonės
© AP/Scanpix

Datu Saudi Ampatuano miesto meras Samsudinas Dimaukomas ir dar devyni žmonės buvo nukauti penktadienį paryčiais, kai iš automobilių apšaudė pareigūnus kontrolės poste Makilalos mieste Kotabato provincijoje, pranešė policija.

Policijos vyresnysis inspektorius Bernardas Tayongas sakė, kad prezidentas R. Duterte įvardijo merą S. Dimaukomą kaip vieną iš daugybės šalies politikų, kurie įtariami dalyvaujantys neteisėtame narkotikų versle.

Policijos atstovas vyresnysis inspektorius Romeo Galgo sakė, kad S. Dimaukomas ir jo apsaugininkai ėmė šaudyti, kai kovos su narkotikais policija sustabdė jų automobilį patikros punkte kilus įtarimui, kad jie gabeno narkotikų.

Kilus policijos ir vyrų susišaudymui, pastarieji buvo nukauti. Incidentas įvyko Makilalos mieste, esančiame apie 950 km į pietus nuo sostinės Manilos.

„Įtariamieji (buvo) smarkiai ginkluoti ir laidė kulkas į teisėsaugos pareigūnus, kurie buvo priversti atsišaudyti“, – nurodė R.Galgo.

S. Dimaukomas sau vardą pelnė finansuodamas rožinės mečetės statybas Saudi Ampatuane, siekdamas taikos šiame mieste, krečiamame smurto protrūkių.

Musulmonų ekstremistai jau kelis dešimtmečius vykdo separatistinius sukilimus pietų Filipinuose.

Policijos duomenimis, nuo birželio pabaigos, kai R. Duterte pradėjo eiti prezidento pareigas, buvo nužudyta daugiau nei 3 600 įtariamų narkotikų prekeivių ir narkomanų.

Prezidento pradėta brutali kampanija prieš narkotikus pakurstė tarptautinį susirūpinimą dėl numanomų neteisminių egzekucijų.

R.Duterte pavadino savo kritikus „kvailiais“ ir pareiškė, kad grasindamas žudyti nusikaltėlius nelaužo jokių savo šalies įstatymų.

Sugrįžęs iš Japonijos vėlų ketvirtadienį jis pagrasino leisiąs policijai žudyti įtariamuosius narkotikų platinimu.

„Jei mano noras atsikratyti (narkotikų) mano šalyje jums atrodo neįtikinamas, galite tikėtis dar apie 20 tūkst. ar 30 tūkst. daugiau. Karas tęsiasi“, – sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.