aA
Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlo mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo septynių iki trijų.
Jurgis Razma
Jurgis Razma
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Seimo posėdžių sekretoriate įregistruota atitinkama Seimo statuto pataisa.

Siūloma nustatyti, kad parlamento vadovas turi tris pavaduotojus, o vienas iš jų būtinai yra opozicijos atstovas. Dabar statute įrašyta, kad Seimo pirmininkas gali turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus.

„Ne kartą šioje Seimo kadencijoje kritikavome nepateisinamai išpūstą Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių, kurių pagal pakeisto Seimo statuto normas gali būti net septyni. Seimo pirmininkui reikia turėti didelę fantaziją, kad esant tokiam pavaduotojų skaičiui, kiekvienam iš jų sugalvoti kokias nors atsakomybės sritis“, – teigia J. Razma.

Jis pabrėžė, kad sumažinus parlamento vicepirmininkų skaičių būtų sutaupyta biudžeto lėšų.

Seimo kanceliarijos duomenimis, pirmojo Seimo vicepirmininko pareiginė alga siekia 3027 eurus, kitų vicepirmininkų ir opozicijos lyderio – po 2923 eurus, paprasto Seimo nario – 2531 eurą.

Tai ne pirmas siūlymas šios kadencijos Seime mažinti parlamento vicepirmininkų skaičių. Konservatorius Sergejus Jovaiša teikė projektą, kad parlamento vadovas turėtų ne daugiau kaip šešis pavaduotojus, bet dauguma Seimo narių tam nepritarė. Liberalas Eligijus Masiulė siūlė šių pareigybių mažinti iki keturių. Šis projektas liko nesvarstytas.

Anksčiau Seimo statutas leido parlamento vadovui turėti ne daugiau kaip šešis pavaduotojus. Septinta pareigybė įsteigta 2012 metų gruodį, motyvuojant padidėjusiu krūviu dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai. Vėliau į šias pareigas paskirtas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Seimo pirmininkės pavaduotojais šiuo metu dar yra: pirmasis vicepirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas, Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas, jo frakcijos kolega Algirdas Sysas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, konservatorė Irena Degutienė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.