aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad nedarys spaudimo Seimo rinkimus laimėjusiai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai dėl koalicijos partnerių.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Domantas Pipas

„Manau, kad net ir konstituciškai tokios teisės neturiu ir dėl to atvirai pasakau - jokio spaudimo, kas turėtų būti partneriais, iš mano pusės nebus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, „valstiečiai“ turi pareigą sudaryti daugumą ir anksti spekuliuoti apie mažumos Vyriausybę.

„Aš manau, kad laimėjusi dauguma turi visas galimybes sudaryti rimtą daugumos Vyriausybę“, – sakė prezidentė.

Kartu ji teigė, kad „kas bus antrasis ar du partneriai, jau nėra tiek svarbu, nes du trečdaliai koalicijos vis vien bus iš laimėtojų“.

Kartu ji skeptiškai įvertino konservatorių siūlymą, kad specialiosios tarnybos turėtų patikrinti būsimos koalicijos partijų lyderius.

„Pirmiausia yra Lietuvoje numatyti įstatymai, kokioms pareigybėms taikomi patikrinimai ir aš laikysiuosi įstatymų“, – teigė D. Grybauskaitė.

Idėją dėl tokių patikrinimų antradienį išdėstė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Anot jo, turėtų būti patikrinti ir pareigų būsimoje Vyriausybėje neisiantys politikai, kurie pasirašytų koalicijos sutartį.

Yra visos galimybės sudaryti daugumos Vyriausybę

Pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) turi visas galimybes sudaryti daugumos, o ne mažumos Vyriausybę.

Šalies vadovės teigimu, ji nedarys jokio spaudimo LVŽS renkantis būsimos koalicijos partnerius.

„Kas bus antrasis ar du partneriai nėra tiek svarbu, nes du trečdaliai koalicijos vis tiek bus iš laimėtojų", - žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

LVŽS dėl būsimos koalicijos veda derybas su konservatorių ir socialdemokratų partijomis, bet „valstiečių-žaliųjų" pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra užsiminęs, kad gali būti pasirinktas ir trečiasis variantas - mažumos koalicija su mažiau balsų laimėjusiomis politinėmis jėgomis.

„Laimėjusi dauguma turi visas galimybes sudaryti rimtą daugumos Vyriausybę", - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat leido suprasti, kad nepalaiko konservatorių atstovo Andriaus Kubiliaus išsakytos minties, kad būsimos koalicijos lyderius turėtų patikrinti specialiosios tarnybos, nepaisant jų užimamų pareigų Seime ar Vyriausybėje.

„Yra numatyti įstatymai, kokioms pareigybėms taikomi patikrinimai ir aš laikysiuosi įstatymų", - kalbėjo šalies vadovė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.