aA
Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos inicijuotas konsultacijas dėl koalicijos formavimo vadina chaosu ir teigia, kad kamuolys dabar yra „valstiečių“ rankose.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis
© DELFI / Karolina Pansevič

„Aš, pavyzdžiui, dabar negalėčiau pasakyti, kaip aš vertinu vakar įvykusį Sauliaus Skvernelio ir Algirdo Butkevičiaus susitikimą. Gal jau jie derasi? Aš nesusipažinęs, ką jie kalbėjo. (...) Aš matau chaosą, neapsisprendimą. Tai, tiesą sakant, mane ir trikdo, ir gąsdina. Nes patvirtinamos derybininkų grupės, bet tada kiti žmonės – vadovai – eina kalbėtis, derybininkai mums išsako vienus žodžius, tačiau kai kurios nuostatos paneigiamos vadovų. Yra kamuolys jų pusėje, jie turėtų dabar susidėlioti savo derybų ar konsultacijų strategiją, kaip jie nori vadinti, ir jos laikytis. Tada ir galimiems partneriams būtų suprantama, dabar tikrai nėra suprantama“, – aiškino G.Landsbergis.

Jis taip pat teigė, kad konservatoriai šiuo metu laukia „valstiečių“ pasiūlymų dėl koalicijos.

„Bet ko, kažko – ką jie siūlo, ką jie pateikia. Mes taip suprantame derybų procesą, konsultacijų procesą – vedantysis konsultacijas pristato savo programą, savo tikrąsias raudonas linijas, nuo ko tikrai nesitrauks, kokius darbus jis privalo įgyvendinti ir taip toliau, ir tada mes galime matyti, ar mes toje situacijoje save randame. Mūsų buvo paklausta, kaip mes matome tą padėtį, mes išsakėme keletą savo pozicijų. Tai yra aptakūs mūsų nuogąstavimus atspindintys požiūriai, pozicijos, ir dabar mes jau laukiame iš jų. Ką jie darys - naikins krepšelius, steigs valstybinį banką, valstybines vaistines, kels mokesčius kapitalui?“, – aiškino G.Landsbergis.

Jis sakė, kad su LVŽS pirmininkus Ramūnu Karbauskiu paskutinį kartą matėsi prieš savaitę - ketvirtadienį prieš rinkimus, o su S.Skverneliu – sekmadienį po rinkimų.

„Mes nevaikštome, ir jie, kiek matau, nesiveržia susitikti“, – BNS ketvirtadienį sakė G.Landsbergis.

Seimo rinkimusios LVŽS sąrašo lyderis S.Skvernelis trečiadienio popietę Vyriausybėje susitiko su premjeru, socialdemokratų vadovu A.Butkevičiumi. Išėjęs iš Vyriausybės S.Skvernelis BNS sakė, kad čia lankėsi asmeniniu reikalu ir jo nedetalizavo. Premjero atstovo teigimu, neskelbtas susitikimas vyko S.Skvernelio iniciatyva – jis esą atvyko pasidomėti kitų metų biudžetu ir su statutinių darbuotojų darbo apmokėjimu susijusiais klausimais.

„Valstiečiai“ yra sudarę konsultacinę grupę, kuri čią savaitę buvo susitikusi su konservatorių ir socialdemokratų atstovais aptarti pasirengimo deryboms dėl koalicijos. Konsultacinės grupės vadovas Povilas Urbšys trečiadienį žurnalistams teigė, kad LVŽS ir socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa.

Visgi premjeras A.Butkevičius ketvirtadienį Žinių radijui sakė, kad socialdemokratai yra labiau linkę dirbti opozicijoje: „70 proc. – opozicijoje, 30 proc. – pozicijoje“.

G.Landsbergis savo ruožtu nedetalizuoja, kokia pozicija dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje vyrauja konservatorių partijoje.

„Turbūt sakyčiau, kad partijos vadovybėje ir institucijoje, kurios buvo susirinkusios, nuomonė yra labai atsargi kalbant apie galimą koaliciją su „valstiečiais“, – BNS sakė G.Landsbergis.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.