aA
Kodėl Hillary Clinton planai, susiję su neskraidymo zonomis virš Sirijos, gali išprovokuoti JAV ir Rusijos konfliktą.
Hillary Clinton
Hillary Clinton
© Reuters/Scanpix

„Atsargoje esantiems aukšto rango JAV karo lakūnams vis labiau kelia nerimą tai, kad Hillary Clinton pasiūlymas paskelbti „neskraidymo zonas“ virš Sirijos gali sukelti karinę konfrontaciją su Rusija, ir ši konfrontacija gali paaštrėti iki tokio lygio, koks pasibaigus Šaltajam karui pasaulyje buvo neįsivaizduojamas“, – rašo „The Guardian“.

„Pilotai, kurie patruliavo neskraidymo zonose virš palyginus laisvesnio Bosnijos ir Saddamo Husseino laikų Irako dangaus, baiminasi, kad tapusi prezidente, H. Clinton pakreips JAV tokia kryptimi, kurią vienas JAV karinių oro pajėgų generolas leitenantas pavadino neriboto laiko „oro erdvės okupacija“. Toks žingsnis keltų pavojų JAV pilotų gyvybei ir gali išprovokuoti susidūrimą su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis, kurios demonstruoja didesnę agresiją nei bet kada anksčiau“, – rašoma straipsnyje.

Atsargoje esantis JAV karinių oro pajėgų generolas leitenantas Davidas Deptula, kuris 1998 ir 1999 metais vadovavo operacijoms neskraidymo zonose virš Šiaurės Irako, pareiškė, kad rusai yra „apsunkinantis faktorius“, bet neskraidymo erdvės problemos jam atrodo rimtesnės.

„Kol nebus aiškiai ir smulkiai išdėstyta strategija, apibrėžianti norimą galutinį rezultatą, sunku pritarti neskraidymo zonos idėjai“, – pabrėžė D. Deptula.

„JAV ir Rusija šiuo metu yra pasidalijusi dangų virš Sirijos, šalys palaiko ryšio kanalą tarp savo karinių pajėgų, kad išvengtų konfrontacijos“, – rašoma straipsnyje.

Tačiau kadangi šių šalių karinės oro pajėgos vykdo veiklą virš skirtingų šalies regionų, be to, jų tikslai skiriasi, jei JAV įves neskraidymo zoną, kils šių tikslų konfliktas. „Niekas nežino nei kaip sureaguos kiekviena pusė, jei Rusijos lėktuvas pažeis JAV oro sieną, nei kaip sumažinti konflikto įtampą, kol jis neperaugo iki mūšių“, – rašoma straipsnyje.

„H. Clinton, kuri jau seniai pasisakė už neskraidymo zoną virš Sirijos šalyje augant kraujo praliejimui, per trečiuosius priešrinkiminius debatus praėjusią savaitę pripažino šias problemas“, – pažymi straipsnio autorius.

„Aš ir toliau sieksiu, kad virš Sirijos būtų įvesta neskraidymo zona, o šalyje sukurtos saugumo zonos – ne tik tam, kad apsaugotume Sirijos gyventojus ir sustabdytume nesibaigiantį pabėgėlių srautą, – pareiškė H. Clinton, – bet ir, tiesą sakant, tam, kad galėtume tai panaudoti spausdami ir Sirijos vyriausybę, ir rusus.

Tokiu būdu greičiausiai mes gausime galimybę surengti rimtas derybas, kurios yra būtinos, norint užbaigti konfliktą ir pajudėti link politinio šio konflikto sureguliavimo.“

„Norėčiau, kad tai būtų tokia spaudimo priemonė, kokios ji tikisi, bet aš nesuprantu, kodėl tai turėtų kelti rimtą grėsmę Basharui al-Assadui ar Vladimirui Putinui. Tai tik daugybė naujų išlaidų ir labai mažai naudos“, – mano Joshua Rovneris iš Pietų metodistų universiteto (JAV).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.