aA
Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius spalio 26 dieną Varšuvos saugumo forume aptarė regiono saugumo iššūkius ir NATO atsaką.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Šiuo metu mūsų regionas susiduria su įvairiomis saugumo grėsmėmis – pradedant konvencinėmis ir baigiant pastaruoju metu vis labiau ryškėjančiomis hibridinėmis ir kibernetinėmis grėsmėmis“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras atkreipė dėmesį į tai, kad turime ne kurti papildomus regioninius formatus, o daugiau žiūrėti, kaip apginti mūsų vertybes. „Susitikimų ir bendradarbiavimo formatų turime pakankamai, bet vis dar nesugebame laiku ir tinkamai reaguoti į krizes“, – pažymėjo L. Linkevičius.

Ministro teigimu, NATO išlieka pagrindiniu Baltijos šalių ir regiono saugumo garantu. „Lietuva pasisako už glaudesnį NATO ir ES bendradarbiavimą, regioninio bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityje stiprinimą, tačiau tai turėtų būti daroma nedubliuojant NATO, o papildant Aljanso veiklą“.

L. Linkevičius pabrėžė, kad šiuo metu kaip niekada svarbu yra išlaikyti NATO ir ES narių vienybę, koordinuoti tarpusavio veiksmus. „NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje metu buvo priimti viso regiono saugumui labai svarbūs sprendimai, kuriuos dabar privalome kryptingai įgyvendinti“, – sakė ministras.

Vizito Varšuvoje metu L. Linkevičius apsilankė vieno iš didžiausių Lenkijos dienraščių „Rzeczpospolita“ redakcijoje ir susitiko su vyriausiuoju redaktoriumi Boguslavu Chrabota.

Varšuvos saugumo forumas yra vienas iš svarbiausių kasmet organizuojamų saugumo politikos renginių Lenkijoje, kuriame dalyvauja žymūs politikai, diplomatai, žurnalistai, užsienio ir saugumo politikos ekspertai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.