aA
Respublikonų partijos kandidatas rinkimuose į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas teigia, kad jo varžovės Demokratų partijos kandidatės Hillary Clinton užsienio politikos planas Sirijoje sukeltų Trečiąjį pasaulinį karą, praneša naujienų agentūra BBC.
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas
© DELFI montažas

Anot verslininko, JAV turėtų didžiausią dėmesį skirti „Islamo valstybės“ (IS) nugalėjimui, o ne bandymui įtikinti Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą atsistatydinti.

H. Clinton siūlo sukurti virš Sirijos neskraidymo zoną, tačiau, kai kurių ekspertų nuomone, šis žingsnis galėtų sukelti konfliktą su Rusijos naikintuvais.

D. Trumpas stipriai kritikavo planus kontroliuoti Sirijos oro erdvę: „Prieisime prie Trečiojo pasaulinio karo slenksčio dėl Sirijos, jei klausysime H. Clinton. Tu kovoji nebe su Sirija, kovoji su Sirija, Rusija ir Iranu, tiesa? Rusija - branduolinė šalis, bet šioje šalyje branduoliniai ginklai veikia priešingai nei kitose šalyse, kurios kalbasi“, - teigė verslininkas.

Paskutiniuose trečiuosiuose prezidentiniuose debatuose, vykusiuose spalio 20 dieną, H. Clinton teigė, kad „neskraidymo zona gali išgelbėti gyvybes ir paskubinti konflikto baigtį“. Tačiau, anot „Wikileaks“ paviešintų dokumentų, 2013 metais H. Klinton sakė, kad neskraidymo zonos įkūrimas "pražudytų labai daug sirų".

D. Trumpas taip pat tvirtino, kad H. Clinton nebūtų pajėgi kalbėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai ji griežtai sukritikavo politiką.

Buvusios JAV valstybės sekretorės kampanija atmetė kritiką ir teigė, kad Respublikonų kandidatas tik kartoja V. Putino požiūrį ir žaidžia su amerikiečių baimėmis, nors pats atsisako pateikti planus, kaip nugalėti IS ar sumažinti humanitarines kančias Sirijoje.

Be kita ko, nekilnojamojo turto magnatas D. Trumpas užsipuolė respublikonus, kad šie nėra vieningi dėl jo kandidatūros į prezidento postą. „Jei partijoje vyrautų vienybė, negalėtume pralaimėti šių rinkimų H. Clinton“, - naujienų agentūrai „Reuters“ sakė jis

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.