aA
Kadenciją baigiančio Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė teigia, kad jos postą turėtų perimti parlamente jau dirbęs ir patirties turintis asmuo.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė
© DELFI / Domantas Pipas

Seimo vadovės teigimu, naujai į parlamentą atėjusiam nariui būtų pernelyg sunku vadovauti Seimui, nes, be Lietuvos ir ES teisės aktų žinojimo bei vadovavimo Seimo posėdžiams, yra ir kitų pareigų.

„Valstiečių ir žaliųjų partijoje taip pat yra patyrusių moterų, pavyzdžiui, Rima Baškienė, dirbanti nebe pirmą kadenciją“, – „Žinių radijui“ kalbėjo L. Graužinienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą yra sakęs, kad 54 laimėtos vietos Seime partijai leidžia pretenduoti tiek į Seimo Pirmininko, tiek ir į Premjero pozicijas.

Noras kurti valstybės monopolį yra „keistas“

Loreta Graužinienė keistu pavadino Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos norą kurti vaistų ir alkoholio prekybos valstybės monopolį.

„Man atrodo šiek tiek keistai. Jie dar nepaaiškino, kaip tai planuoja padaryti. Demokratinėje valstybėje, gyvenant rinkos sąlygomis, grįžti prie valstybinio reguliavimo tam tikrose srityse man yra keistoka. Dar reikia pasižiūrėti, kaip jie tai bandys realizuoti teisės aktuose“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė L. Graužinienė.

Jos teigimu, reikia žiūrėti, ar „valstiečių“ pasiūlymai nepažeis Europos Sąjungos (ES) teisės aktų ar Lietuvos Konstitucijos.

„Kad į programą yra įrašyta formuluotė, sunku pasakyti, kokiu keliu bus realizuota ir ar išvis liks pasibaigus koalicijos deryboms“, - kalbėjo kadenciją baigiančio Seimo vadovė.

„Valstiečiai“ savo programoje yra numatę sukurti valstybinį Regionų plėtros banką, steigti valstybinį prekybos alkoholiu monopolį, valstybinių vaistinių tinklą bei stiprinti valstybės vaidmenį šilumos ūkyje.

Valstiečiams padėti galėjo prezidentė

Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota socialinė kampanija „Už saugią Lietuvą“ ir kai kurios „agresyvios“ jos reklamos galėjo padėti Seimo rinkimus laimėti Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, teigia kadenciją baigiančio Seimo pirmininkė buvusi „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Aš manau, kad ir ta socialinė akcija, kurioje dalyvavo prezidentė, kur labai agresyvi buvo reklaminė akcija, kad visa Lietuva yra alkoholikų kraštas, turbūt prisidėjo prie Ramūno Karbauskio pergalės netiesiogiai. Ar to buvo norėta, ar nenorėta, čia jau kitas klausimas. Bet tai, kad R. Karbauskis asocijuojasi su kova su alkoholiu, tai buvo viena jų pagrindinių reklaminių ir rinkiminių pozicijų ir, manau, kad tai taip pat prisidėjo prie žmonių pasirinkimo“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė L. Graužinienė.

Šių metų balandį prezidentė D. Grybauskaitė inicijavo kampaniją, kuria, kaip skelbta, siekiama telkti Lietuvos žmones, kurie savo iniciatyvomis ir darbais mažins smurtą, žalingas priklausomybes, savižudybes ir skatins įvaikinimą. Akcijos metu, be kita ko, socialinėmis reklamomis visuomenė buvo raginama nelikti abejinga minėtoms problemoms.

Pasak L. Graužinienės, rinkimų rezultatai - Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pergalė ryškia persvara - buvo netikėti ir nustebinę. Seimo pirmininkės manymu, prezidentė D. Grybauskaitė raginusi balsuoti už permainas greičiausiai taip pat tikėjosi ne tokių permainų, kurias atskleidė Seimo rinkimų rezultatai.

Pastarosios kadencijos Seime valdančiojoje koalicijoje dirbusi Darbo partija daugiamandatėje apygardoje neperžengė 5 proc. rinkimų barjero ir į Seimą nepateko. Vienmandatėse apygardose „darbiečiai“ taip pat patyrė fiasko - šiai partijai naujajame Seime atstovaus du išrinkti parlamentarai. Kadenciją baigiančiame parlamente Darbo partija turėjo 28 narių frakciją.

Po šios nesėkmės europarlamentaras Valentinas Mazuronis pasitraukė iš Darbo partijos pirmininko pareigų. Seimo pirmininkė L. Graužinienė po pirmojo rinkimų turo paskelbė pasitraukianti iš „darbiečių“ gretų ir iš aktyvios politikos apskritai.

L. Graužinienė trečiadienį svarstė, jog naujuoju Seimo pirmininku greičiausiai gali tapti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vienas lyderių Saulius Skvernelis. Ji teigė naujajam parlamento vadovui linkinti ištvermės.

„Linkiu, kad niekas naktį jam neskambintų“, - juokavo L. Graužinienė.

Praėjusių metų lapkritį tarp Seimo pirmininkės ir tuometinio vidaus reikalų ministro S. Skvernelio buvo įsiplieskęs konfliktas, kuomet policija buvo pradėjusi iš policininko automatą pagrobusio Igorio Molotkovo plataus masto paiešką sostinėje.

L. Graužinienė tąkart naktį skambino ministrui S. Skverneliui aiškintis situacijos ir teigė išgirdusi ministro priekaištą, kad jis pažadintas iš miego. Tuo metu ministras aiškino, jog pati L. Graužinienė elgėsi neadekvačiai ir trukdė jam dirbti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.