aA
Europos Sąjungos (ES) Aukščiausiųjų Teismų pirmininkų tinklo Generalinėje Asamblėjoje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus perrinktas šio tinklo valdybos nariu ir vicepirmininku.
Rimvydas Norkus
Rimvydas Norkus
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Kaip informuoja LAT atstovė Živilė Jokimaitė-Dolgich, Ispanijos sostinėje Madride vykusioje asamblėjoje ES Aukščiausiųjų Teismų pirmininkai diskutavo, kaip skatinti alternatyvių ginčų sprendimo būdų, tarp jų – mediacijos, plėtrą.

Pasak R. Norkaus, mediacija sėkmingai taikoma ir Lietuvoje, tačiau šiam institutui populiarinti dar būtina sutelkti jėgas.

„Visuomenei nuolat reikia priminti, kad be teismo egzistuoja ir kiti ne mažiau efektyvūs būdai spręsti ginčus, – pažymėjo LAT vadovas. – Mediacijos institutas, kaip taikus ginčų sprendimo būdas, labai vertinamas užsienio valstybėse, o ir kainuoja ženkliai mažiau tiek finansiškai, tiek morališkai.“

Lietuvos teismai kasmet išnagrinėja apie 200 tūkst. civilinių bylų. Ši bylų skaičiaus kreivė grėsmingai auga, todėl teisėjai visuomenei nuolat primena apie galimybes pasirinkti alternatyvius ginčo sprendimo būdus.

„Nors ir susitvarkome su nemenku krūviu bei pirmaujame Europoje pagal bylų nagrinėjimo spartą, tačiau skatiname žmones nebijoti naudotis ir mediacijos institutu“, – sakė R. Norkus.

Pasak kasacinio teismo vadovo, mediacijos sėkmė priklauso ne tik nuo teisės aktų lankstumo, bet ir nuo žmonių, o ypač teisines paslaugas teikiančių advokatų mentaliteto.

„Turime kuo plačiau viešinti šią teisinių ginčų sprendimo galimybę tiek jaunimui, tiek senjorams“, – įsitikinęs R.Norkus.

2013 m. mediacijos būdu Lietuvos teismuose išspręsti 37 ginčai. 2015 metais šis skaičius išaugo iki 123 ir vis dar yra nykstamai mažas, lyginant su išnagrinėtų bylų skaičiumi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.