aA
Socialdemokratų partijos pirmininkas Vytenis Andriukaitis pirmadienį pareiškė apgailestaująs, kad Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) nusprendė paremti centristines partijas, siūlančias mažinti mokesčius, bet neįžvelgė patrauklumo "gerovę visiems" siūlančioje A. Brazausko socialdemokratinės koalicijos programoje.
V. Andriukaitis palygino praėjusią savaitę LPK tarybos priimtą sprendimą siūlyti savo nariams paremti rinkimuose vadinamosios Naujosios politikos partnerius su 1996 metais LPK ir Tėvynės sąjungos pasirašytu memorandumu.

Socialdemokratų lyderio teigimu, pramonininkai su centristinėmis partijomis sudarė "nematomą" memorandumą, siekdami tų pačių tikslų kaip ir prieš praėjusius Seimo rinkimus.

"Jų (pramonininkų - BNS) taktika yra ta pati. Ir tuomet, ir dabar jie stengiasi, kad atsirastų partijos, kurios gintų stambaus kapitalo interesus", teigė V. Andriukaitis spaudos konferencijoje Seime.

"Mes nusprendėme remti programas. Kreipsimės į rinkėjus, kad paremtų partijas, kurių programos yra arčiausiai pramonininkų požiūrio į ūkio vystymą", po konfederacijos posėdžio praėjusią savaitę žurnalistams sakė LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

Viešosios nuomonės tyrimų bendrovei "Baltijos tyrimai" palyginus įtakingiausių politinių partijų rinkimų programas su Pramonininkų konfederacijos nuostatomis, paaiškėjo, jog Centro sąjungos programa yra arčiausiai pramonininkų požiūrio į ūkio problemas. Toliau rikiuojasi Naujoji sąjunga, liberalai bei konservatoriai.

Pasak tyrimo, Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos programa gana smarkiai skiriasi nuo pramonininkų nuostatų.

Pirmadienį spaudos konferencijoje kartu su V. Andriukaičiu dalyvavęs Lietuvos demokratinės darbo partijos pirmininkas Česlovas Juršėnas apgailestavo, jog stambiojo kapitalo atstovai partijų programose įžvelgė jiems naudingus mokesčių mažinimo pasiūlymus, bet nemato siūlymų, kurie "yra naudingi visai Lietuvai ir jiems patiems".

V. Andriukaitis kritikavo pramonininkus, jog jie iki šiol neįvertino savo atstovo Vinco Babiliaus veiklos, kai jis vadovavo Ūkio ministerijai premjero Gedimino Vagnoriaus kabinete.

2000 metų savivaldybių rinkimuose pramonininkai rėmė daugelį partijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.