aA
Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) galėtų dirbti valdančiojoje koalicijoje su rinkimų laimėtojais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau tai nėra pagrindinis tikslas, sako LLRA-KŠS lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis
© DELFI / Domantas Pipas

„Mes savęs nesiūlysime. Galiu pakartoti, kad mums buvimas koalicijoje nėra tikslas, tik priemonė padėti žmonėms realizuoti programą. Jei mes analizuodami pamatysime, kad neįmanoma mūsų programos realizuoti, tai mes, aišku, jokioje koalicijoje nedalyvausime“, – žurnalistams Valdovų rūmuose pirmadienį sakė V.Tomaševskis.

Partijos vadovas sakė, kad prieš antrąjį Seimo rinkimų turą nebuvo jokių susitarimų su „valstiečiais“ dėl kandidatų palaikymo ir jei tai buvo daroma, LLRA-KŠS atstovai taip elgėsi savo valia.

Jis tikino, kad abiejų partijų programinės nuostatos sutampa, o partija būtų pasiryžusi derėtis dėl esminės programinės nuostatos – po 120 eurų mėnesio išmokų šeimoms, turinčioms ne mažiau kaip du vaikus.

Jis pabrėžė, kad LLRA-KŠS pati į koaliciją nesisiūlys ir nebent lauktų pačių „valstiečių“ iniciatyvos. Jam asmeniškai taikytos LVŽS vadovų kritikos dėl palankaus požiūrio į Kremliaus vykdomą politiką V.Tomaševskis sakė negirdėjęs.

„Aš tokių kalbų negirdėjau. Aišku, pas mus yra daug bendrumo su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programinėmis nuostatomis, bet kaip ir sakiau, mums buvimas koalicijoje net frakcijos atsiradimas Seime nėra tikslas savyje“, – kartojo V.Tomaševskis.

LVŽS lyderiai pirmadienį pareiškė, kad LLRA-KŠS galėtų būti partneriais priimant sprendimus Seime, tačiau jų nemato realiais koalicijos partneriais dėl paties V.Tomaševskio politinių nuostatų. „Dėl kažkokio formalaus bendravimo tai yra tikrai kliuvinys, kol tie klausimai neatsakyti kalbant apie žvilgsnį į Rytų pusę“, – sakė S.Skvernelis.

V.Tomaševskis pirmadienį taip pat džiaugėsi, jog LLRA-KŠS – vienintelė šią kadenciją valdančiojoje koalicijoje buvusi partija, kurios palaikymas rinkimuose nesumažėjo. Anot jo, iškovoti aštuoni mandatai – „labai geras skaičius“.

Jis neatsakė į žurnalistų keliskart užduotą klausimą, ar nesvarsto, kad partijai reikėtų naujo lyderio, bei tikino, kad ji nuolat atsinaujina iškeldama jaunus kandidatus.

V.Tomaševskis teigė, kad užsienio politikos krypties partija nesiūlytų keisti, tačiau siektų tikslo išlaikyti geresnius santykius su visomis kaimyninėmis valstybėmis.

„Keisti gal nereikia iš principo, daryti revoliucijų: mes turime kryptį į Europos Sąjungą, į NATO ir šitą kryptį strateginę, aišku, išlaikysime. Bet, aišku, galime tobulinti savo politiką. Mes turime turėti gerus santykius su visais kaimynais. Kaimynų nepasirenkama. Blogi mūsų santykiai, mažai kontaktų su mūsų kaimyninėmis šalimis nedaro pliusų mūsų ekonomikai“, – dėstė V.Tomaševskis.

Po pirmojo rinkimų turo užsiminęs apie galimą rezultatų klastojimą V.Tomaševskis pirmadienį teigė, kad partija neturi pakankamai įrodymų, jog galėtų kreiptis į teisėsaugą.

Kaip ir per praėjusius Seimo rinkimus 2012-aisiais LLRA-KŠS Seimo rinkimuose iškovojo aštuonis mandatus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.