aA
Iškart po susitikimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiais, šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovus.
Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis, Dalia Grybauskaitė
Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis, Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Karolina Pansevič

Į Prezidentūrą atskubėjo partijos lyderis Gabrielius Landsbergis ir buvęs partijos pirmininkas, ekspremjeras Andrius Kubilius.

G. Landsbergis sakė su šalies vadove turėjęs „racionalų pokalbį“. „Situaciją matome panašiai – ji nėra paprasta, nėra lengva, lengvų sprendimų nenusimato“, – pareiškė G. Landsbergis.

Partijos lyderis pakartojo, tai, ką sakė ryte – derybos negali vykti dviem frontais – valstiečiai turi pasirinkti, su kuo nori derėtis. „Mes matome stiprią dešinės koaliciją, Liberalų sąjūdis mums yra strateginis partneris, kurį mes matome šalia savęs dirbant ar valdančiojo daugumoje, ar opozicijoje“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jo aiškinimu, derybos dar nevyksta, tačiau jie „deryboms atviri ir yra pasiryžę išklausyti tuos, kurie gavo žmonių pasitikėjimą“.

A. Kubilius pridūrė, kad valstiečiai žalieji vienu metu nori šnekėtis su konservatoriais ir socialdemokratais, tačiau konservatoriams tokia situacija nėra priimtina. „Valstiečiai yra ta partija, kurios mes nepažįstame taip gerai kaip kitų Lietuvoje veikiančių partijų. Tam tikra prasme, pavadinčiau fizikiniu terminu, tai yra mažai žinomas dydis. Derėtis ar tartis su tokia partija ši aplinkybė tikrai nepadeda, todėl mes iš tikrųjų norėtume pamatyti ir suprasti, kas yra ši partija ir jos vadovybė“, – kalbėjo ekspremjeras.

A. Kubilius sakė, kad tarp pirmojo ir antro turo LVŽS buvo matyti daug skirtingo elgesio: racionalaus S. Skvernelio, nelabai racionalaus – R. Karbauskio. Jo aiškinimu, kaip bus toliau, nulems LVŽS elgesys.

A. Kubilius sakė siūlysiantis pasirašant koalicijos sutartį, nepaisant numatomų pareigų, sutarti, kad visi praeitų specialiųjų tarnybų patikrą.

G. Landsbergis sakė laukiantis aiškaus signalo, kad derybos nevyksta dviem frontais: „Mes nesėsime prie derybų stalo jei nebūsime gavę aiškaus signalo, kad taip nėra“.

Jei tokių signalų bus, konservatoriai ketina prie derybų stalo sėsti su LVŽS atstovės Rimos Baškienės komanda. Iš konservatorių pusės derėtųsi A. Kubilius, Ingrida Šimonytė, Dainius Kreivys ir Irena Degutienė.

Pasak G. Landsbergio, prezidentė į koalicijų formavimą nesikiša.

TS-LKD Seimo rinkimuose gavo 31 mandatą ir užėmė antrąją vietą. Partija šiuose rinkimuose pasirodė net blogiau nei 2012 m. Tuomet jie laimėjo 33 vietas Seime.

Ragina atkurti sugriautą pasitikėjimą Seimu ir Vyriausybe

„Būtina atkurti sugriautą pasitikėjimą Seimu ir Vyriausybe ir užtikrinti, kad Lietuva turėtų valdžią, dirbančią žmonėms. Šiandien kviečiu susitikti ir aptarti valstybės ateities daugiausia balsų rinkimuose laimėjusių partijų lyderius“, – rašoma komentare, kurį pirmadienio rytą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba. Pasak prezidentės, Seimo rinkimų rezultatai rodo, kad žmonės nori esminių permainų.

„Antrasis rinkimų turas patvirtino, kad žmonės nori esminių permainų. Daugelyje apygardų politikos senbuvius pakeitė nauji veidai – tai reiškia pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje,“ – teigia šalies vadovė.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė D. Grybauskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.