aA
Ispanijos socialistai sekmadienį balsavo už tai, kad konservatoriams būtų leista sudaryti mažumos vyriausybę, – tikimasi, jog tai padės išeiti iš ilgai užsitęsusios politinės aklavietės ir išvengti trečiųjų rinkimų, skelbia agentūra AFP.
Socialistų lyderis Pedro Sanchezas Ispanijos parlamente
Socialistų lyderis Pedro Sanchezas Ispanijos parlamente
© Reuters/Scanpix

Šis sprendimas atveria galimybę ministro pirmininko pareigas einančiam Mariano Rajoy iki lapkričio suformuoti mažumos vyriausybę. Konservatyvi premjero Liaudies partija (PP) 2015 metų gruodį ir 2016 metų birželį laimėjo rinkimus, tačiau partijai nepavyko užsitikrinti absoliučios daugumos.

Tačiau M. Rajoy vyriausybė bus labai silpna, remiama tik 137 iš 350 parlamentarų ir su stipria socialistų ir „Unidos Podemos“ vadovaujama opozicija.

Anksčiau tiek socialistai, tiek kraštutiniai kairieji „Unidos Podemos“ atsisakė remti M. Rajoy, ir tai paralyžiavo premjero pastangas suformuoti vyriausybę. Tačiau augant trečiųjų rinkimų tikimybei, sekmadienį socialistų politiką lemiantis federalinis komitetas santykiu 139:96 balsavo M. Rachojaus naudai ir leido jam valdyti.

Be kita ko, socialistai nusprendė susilaikyti parlamento balsavime dėl pasitikėjimo M. Rajoy vadovaujama vyriausybe, užuot balsavę prieš jį, kaip padarė rugsėjį vykusiame balsavime. Manoma, kad kitą savaitgalį vėl vyks balsavimas dėl pasitikėjimo, o jo baigtis bus M. Rajoy naudai. Iki lapkričio 1-osios Ispanijoje galiausiai turėtų būti suformuota vyriausybė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.